Блог

Императорската гъба шийтаке и как да я отгледаме в оранжерията: Част 1

17 февруари, 2017 | Сподели: |

Гъби ШийтакеШийтаке добиха широка известност у нас през последните години. Гъбата стана изключително популярна благодарение на съвкупността си от качества, които я правят продукт от съществена полезност за човешкото здраве.

 

Гъби Шийтаке поникнали на дървоДа започнем с името и – шийтаке. Дължи го на Castanopsis cuspidata – дървесен вид, разпространен в Япония и Южна Корея, известен и само като shii. Буквално, shitake означава Castanopsis гъба – или гъба, която расте на дървото shii.

 

Шийтаке расте на групи на гниеща дървесина, не само на Castanopsis cuspidata, но и на други листопадни дървета като кестен, клен, дъб, бук, габър, топола, черница.

 

Защо императорска гъба? Защото лековитите качества които имала, я превърнали в продукт, предназначен само за императорското семейство и приближени. Освен останалите ползи, смятало се, че шийтаке означава дълголетие.

 

Първите писани данни за култивация на шийтаке са от една от времето на най-значимите китайски династии – Сун и по-точно от 1209г. По-късно писанието е използвано от японския срадинар Satō Chūryō в неговата първа по рода си книга за култивацията на шийтаке в Япония. Трудът е от 1796г.

 

Шийтаке в оранжерияКакво направили японците? Отрязали дървета shii с брадви и го поставили до дървета, на които имало съществуващи шийтаке колонии. До 1982 г. в Япония този вид гъби се отглеждал само по древни методи на определени локации. 1982 г. един доклад за отглеждането на Шийтаке в Япония дало старт на комерсиалната култивация на гъбата в САЩ.

 

Lentinula edodes получава латинското си наименование от Майлс Джоузеф Бъркъли (Miles Joseph Berkeley) – английски ботаник, който я изучава.

 

Днес шийтаке се отглежда буквално по целия свят и съставлява внушителните 25% от световното производство на гъби. Шийтаке се отглеждат в среда близка до естествената им на изкуствен субстрат или твърда дървесина, като дъба.

 

100 гр. сурови шийтаке гъби се равняват на 34 калории. Те са съставени от 90% вода, 7% въглехидрати, 2% протеини и по-малко от процент мазнини. Богати са на витамини от група B, аминокиселини и минерали. Изсушени до състояние, в което съдържат около 10% вода, съдържанието им на полезности нараства неимоверно. Много голямо разпространение като хранителна добавка, поради приписваните и способности да лекува ракови заболявания.

 

Отглежда се изключително успешно в добри оранжерии.

 

Следва: Императорската гъба шийтаке и как да я отгледаме в оранжерията: Част 2



Call Now ButtonЗвънни