Блог

8 причини да консумирате повече патладжан

23 ноември, 2016 | Сподели: |

Патладжанът обикновено е или много любим, или пък обратно – недолюбван. В Индия примерно, дълго време се смятало, че той няма полезни свойства. Дори думата за него на хинди е „baingan“, което идва от дума, значеща „без качества“.

От праисторическо времена синият домат, както го наричат в някои части от България, е отглеждан в Азия. На Запад е пренесен около 1500г. Той няма свое латинско или пък древногръцко наименование, оттук и други сведения, учените заключват, че е пренесен от арабите в Средиземноморието в годините на ранното Средновековие.

Патладжанът е с научно наименование Solanum melongena – като мелонгена е арабското название на вид патладжан. Растението принадлежи към семейство картофови и някога е било считано за отровно.

В Европа и Северна Америка, най-разпространени са яйцевидните патладжани със специфичен, тъмноморав цвят. Огромно е разнообразието сортове обаче, които се отглеждат в Азия и Индия. Там цветовата гама е изключително разнообразна – зелен, бял, жълт; както и размера – от подобен на кокоше яйце, до доста солидни екземпляри.

aubergines1

Време е, да преминем към 8-те причини, да направите патладжана често гост на трапезата:
1. Патладжанът освен вкусен, е изключително полезен – съдържа желязо, калий, калций, магнезий, мед, натрий, фосфор, сяра;
2. Част от моравото растение са и витамини В1, Б2, Б6, Б9, C и K, PP, D.
3. Патладжанът съдържа фибри, които пък подпомагат чревната перисталтика.
4. Препоръчва се силно на хората, страдащи от диабет, поради ниското си съдържание на въглехидрати. Много подходящ е и за диети и е част от т.нар. „средиземноморска диета“. Помага бързо да се почувствате „Заситени“.
5. Консумацията на патладжани е грижа за сърцето. Те подобряват работата на сърдечносъдовата система, нормализират обменът на вода и намаляват лошия холестерол. Разбира се, ако се консумира печен, а не пържен.
6. Патладжанът чрез съдържащите се в него вещества, спомага за по-здрава костна система
7. Синият домат съдържа биофлавоноиди – вид антиоксиданти, които все по-често се спрягат като снижаващи риска от злокачествени заболявания. Освен това, те са задължителна част от всяка диета.
8. Патладжанът повлиява благотворно и мозъка. Не забравяйте обаче, че голяма част от полезностите на този зеленчук се намират в кората му. Затова, опитайте рецепти, при която тя не се отстранява.

Въпреки всички ползи на патладжана, налага се да го избягвате, ако имате камъни в жлъчката или бъбреците.
За да бъде максимално полезен патладжанът за Вас, то той трябва да е добре узрял. Как да проверите това – леко натиснете повърхността му с палец. Кожата трябва бързо да се върне в изходна позиция. Остане ли вдлъбната – не го купувайте. Не забравяйте – най-добрият начин, да се сдобиете с „чисти“, с проверен произход патладжани, е да си ги отгледате сами. Верен спътник към по-доброто здраве е оранжерията.



Call Now ButtonЗвънни