Блог

Царицата на есента – тиквата

22 ноември, 2016 | Сподели: |

Тиквата е пъстър цвят и вкус през есента, когато зимата вече чука на вратата и острите пориви на вятъра шепнат, че е време да извадим топлите дрехи от гардероба. Тя е истинска хранителница на полезни вещества и при това си има съвсем добър вкус, за разлика от други полезни, но далеч не толкова вкусни дарове на природата.

Отглежда се целенасочено още преди цели 5 хилядолетия в далечно нам Перу. 16 век Христофор Колумб я пренася в Европа. Днес тиквата е изключително популярна не само заради своите полезности, но е и главен герой в празника Хелоуин, основан на древния Самхейн.

tikva2

Провитамин А (каротин) е това, на което тиквата дължи отличителния си цвят. В някои сортове, той е дори повече, отколкото в морковите. Ето защо 100 грама от оранжевата вкусотия ви осигуряват необходимото количество каротин за деня – а той, както знаем, е чудесен антиоксидант. Тиквата е богата и на витамини от B група и витамин Е. Ето как порция тиква помага и за поддържане на разкошни, здрави нокти, коса, кожа. Големите количества витамин C в оранжевия зеленчук пък, допринасят за по-здрава имунна система. Отговорният за правилното съсирване на кръвта витамин K и грижещият се комплексно за здравето и правилното функциониране на човешкия организъм витамин D, също се съдържат в тиквата. Част от нея е и малко известният витамин Т, който подпомага образуването на бели кръвни телца в организма и образуването на тромбоцитите.

tikva3

Полезностите, съдържащи се в тиквата, далеч не свършват дотук. Тя е богата на калий и съдържа и ниски количества натрий. Благодарение на това, тиквата е прекрасен естествен диуретик, които се грижи за премахване отоците при сърдечносъдови и бъбречни заболявания. Тиквата се грижи и за нашата ментална форма и нервна система чрез съдържащите се в нея магнезий и фосфор. Освен това, тя ни дава и желязо и фосфор.

Тиквата освен изключително полезна за здравето ни, е и вкусна и диетична. 100 грама тиква съдържат само 17 до 26 ккал. Ето защо, спокойно можете да я направите заместител на сладките, захарни изделия и да свалите килограми или пък да прочистите течностите от организма.

Не забравяйте обаче, че не по-малко полза ни носят и тиквените семки. Консумирани в сурово състояние те носят белтъчини на организма и подобряват дейността на бъбреците и паметта.

Затова – напред към тиквата. Направете я чест гост на трапезата. Тиквената крем супа е много вкусна, както и печената тиква, сладкото и различните сладкиши с участието и. Рецепти – много. Полезности – също. Не забравяйте, да се снабдите и с оранжерия, която ще Ви позволи дълги срокове на отглеждане на собствена реколта. А тя – е залог за по-добро здраве.



Call Now ButtonЗвънни