Блог

Оранжерията през пролетта

26 април, 2016 | Сподели: |

Оранжерията е многофункционално съоръжение, което трябва да изпълнява различни защитни свойства през различните сезони.

green-house222

През пролетта, когато земята разцъфтява, но температурите и слънцето не са оптимални, тя трябва:

  • да осигурява максимална светлина на поверените и растения. Това значи, че тя трябва да е от подходящ материал, който освен светлопропусклив, да не е мръсен и зацапан. Ако е от стъкло – измийте остъклението. Ако е от найлон, но той е зацапан или скъсан – подменете го. Целта е материалът, с който е покрита оранжерийната конструкция да е максимално чист и следователно пропускащ светлина.
  • необходимо е във вътрешността на парника да имате максимално много черни повърхности. Защо? Вижте материала ни „слънчеви батерии за оранжерията“. Тези предмети от различно естество служат на една цел, поглъщат топлината и смекчават отразяването.
  • необходимо е пролетната оранжерия да е преди всичко здрава и херметически затворена – да създава и пази подходящ микроклимат, а не той да бяга през дупки и пролуки в конструкцията.
  • ветроустойчивост – пролетните ветрове трябва да не са заплаха за конструкцията. Добре е да разчитаме на качествено съоръжение с доказани такива свойства, както и да изберем подходящо място. Ако около оранжерията ни има допълнителни прегради за вятъра – различни постройки, големи растения или други – толкова по-добре.
  • не забравяйте да подпомогнете запазването на топлината на почвата в оранжерията през пролетта. Верен помощник в тази задача е подложката от черен найлон.
  • не забравяйте – полива се с топла вода!

Ако в пролетният Ви парник има бетонни пътеки, то те допълнително съхраняват и в последствие отдават топлина. Можем да кажем, че те също са топлинни генератори за оранжерията.

Най-важната задача на пролетната оранжерия е да осигурява топлина и светлина. Тя трябва да минимизира загубите на топлина. За това могат да спомогнат и различни допълнителни действия, като примерно допълнително покриване на растенията при резки студове, слани и голямо спадане на температурите.



Call Now ButtonЗвънни