Блог

История и състав на марулята

22 април, 2016 | Сподели: |

Кой не обича маруля, кой не е хапвал от нея… Като се има предвид, колко близо са Гергьовден и Великден, какъв по-подходящ момент, да си поговорим за нея? Този прекрасен зеленчук, любим на близки и далечни народи, също вирее успешно в оранжерията.

Марулята е любим едногодишен зеленчук от семейство сложноцветни. Всъщност и тя, и зелената салата са от вида Lactuca sativa или градинска салата. Марулята обаче, е част от дълголистните салати, а зелената салата спада към т.нар. „главести“ салати.

Първите марули са изографисани преди цели 4500 години пр. Хр. и то не къде да е, а в Египет.
Популярна и предпочитана част от менюто на китайците от VII в. пр. Хр. Век по-късно марулята радва и трапезите на персийските управници. Елините също били нейни запалени почитатели. Херодот споделя, че зеленчукът е изключително здравословен. Римляните я познавали като „салата от Кос“ (гръцки остров) и я консумирали като последно блюдо на обяд или вечеря, в последствие – като предястие. С времето, зеленият полезен зеленчук бил позабравен. Ренесансът обаче, бил време за възход и преоткриване и за него. Луи XIV отделил за марулята голяма част от версайските градини. Много видове марули и салати били селектирани в Европа и най-вече – в Холандия.

Някога, марулите се продавали близо до мястото, на което се отглеждали, заради краткия им живот след откъсване. С навлизането на нови технологии за пакетиране, съхранение и т.н. обаче, те вече достигали и дестинации, по-отдалечени от мястото на производство.

lettuce-(1)-history

Марулята е направо бомба от витамини. Не забравяйте обаче, да я измиете много добре, лист по лист. Дали ще изберем да я хапнем във вид на салата, като гарнитура към ястие или пък свежа добавка в сандвич, тя носи неоспорими ползи за нашето здраве. Марулята съдържа и много вода. Сто грама от нея имат само 14 калории и 0,2 грама мазнини. Калият е цели 194 милиграма, а натрият – 28. Богата е и на витамин А, C, магнезий, желязо и калций.

Някой теоретици, я определят като изискваща много вода за отглеждането си, а носеща ниска хранителна стойност. Всъщност обаче, ако е отгледана домашно, тя е прекрасен, вкусен зеленчук с ценни за здравето ползи. Марулите се отглеждат успешно в оранжерии. Парниците позволяват да се радваме на този зеленчук и в много нетипични за него климатични условия.

Ако сте градинар – професионалист, лаик, средно напреднал, или просто ентусиаст с желание да отглежда сам храната си, то време е да изберете своята оранжерия. Тя помага за дълъг цикъл отглеждане на различни плодове, зеленчуци, билки, цветя, гъби. На Ваше разположение сме за всякакви въпроси, свързани с оранжериите и не само. Предлагаме по нещо за всеки – направи-си-сам оранжерии, хоби оранжерии, КИН оранжерии, индустриални оранжерии.



Call Now ButtonЗвънни