Блог

Красива, уханна градина през зимата: Част 2

10 януари, 2017 | Сподели: |

Вече се разбрахме, че красивата цветна зимна градина не е мисия невъзможна, напротив. Стига да подберете подходящите цветя и през зимния сезон Вашият двор може да грее в цветове и аромат. Представихме калината, химонантуса, бялата форзиция, орловият нокът. в този материал ще Ви запознаем и с други растителни видове, които не се страхуват от баба зима, а напротив – цъфтят в цялата си прелест именно в този студен, но много красив сезон.

На първо място: представяме Ви зимния жасмин Jasminum nudiflorum. Да, този прекрасен вид има и своя студолюбива разновидност. Първите му цветове показват своята прелест още през декември и радват окото чак до април. Яркожълтите малки цветчета не се отварят едновременно, а последователно, едно след друго. Така насладата за сетивата е гарантирана за период от няколко месеца.

Ако искате да си отгледате яркожълтият зимен жасмин, то знайте, че той не е капризен и като цяло, не се нуждае от специално грижи. Не се поддава на вредители и заболявания и като цяло е издръжлив вид. Подберете слънчево или полусенчесто място. Ако е защитено от вятър – толкова по-добре. Идеалната почва е богато и варовикова. Торене не е необходимо. Сее се напролет. След цъфтежа храстите се подрязват с около 1/5. Лесно се размножава чрез пъпкуване. Може да си го отгледате и в саксия.

Не забравяйте – зимният жасмин по принцип се отглежда като висящо или увивно растение. Затова – подберете му подходяща стена или пък специална пергола. Жълтите му цветове ще донесат щедро слънчево усещане в зимния двор.

zimen-jasmin

Цвят и аромат в градината през студените месеци носи и махонията.  Тя има две основни разновидности – махония аквифолиум (Mahonia aquifolium) и махония японикум (Mahonia japonicum). Вторият е по-красив, но и по-капризен – изисква мек климат и поради това не се среща често у нас. Зимната махония обаче – аквифолиум, е красив вечнозелен храст с височина до метър и половина. Листата му са лъскави и наситенозелени, с продълговата форма и назъбена, бодлива периферия. Студена ли е зимата, цветът на листата на махония аквифолиум става червен или дори кафяв. Цветовете пък са лимоненожълти, сбрани в гроздовидни съцветия. Плодовете са тъмносини. Цъфти напролет, но е местата с по-мека зима, още декември. Дори и да последва застудяване, цветовете не измръзват. Отглежда се лесно. Предпочита полусянка.

mahoniq

Махонията често служи за направа на коледни венци. Красивите и листа стават ефектна част от украсата за Рождество. Подходяща е за оформяне и на жив плет. Подрязвайте редовно.

Интересен факт е, че дълги години махонията е изходна суровина за багрила. От листата и добивали зелено, от корените и кората на стъблото – жълто, а сините плодове били основа за багрилото на прочутите дънки Levi’s в продължение на дълги години.

Не забравяйте, в зимната градина и отглеждането на плодове и зеленчуци, незаменим помощник е оранжерията. Поръчайте своята сега.



Call Now ButtonЗвънни