Блог

Лас Вегас може да се похвали с първото в света улично осветление захранвано от стъпки

9 ноември, 2016 | Сподели: |

Чистата, зелена енергия най-често свързваме със соларните панели и вятърни турбини. Какво обаче мислите, за електричество, произвеждано от вървенето на хората? Кинетичната енергия, създавана по този начин впрягат в употреба в Лас Вегас. Американската столица на хазарта инсталира първите в света улични лампи, захранвани от движението на хората. Този избор е продиктуван от нуждата от ефективни решения – в посока намаляване замърсяването с вредни емисии, които причиняват глобалното затопляне. Ето ти впрягане на кинетичната енергия, която самите ние произвеждаме, в нещо полезно – осветление в града, който никога не спи и свети като коледна елха 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Местните власти и базираната в Ню Йорк компания EnGoPLANET си подават ръце в общ проект – осигуряване на осветление в Boulder Plaza и Arts District в Лас Вегас. Енергията ще идва освен от специални подложки за кинетична енергия и от соларни панели.

bb1ca3_2e2cf7d947f4434db3d7026947c6c5f7

Кметът на Лас Вегас, Каролин Гудман, посочва, че градът гледа в бъдещето и осигурява устойчиво развитие и подобрения. „Чрез сградите с LEED сертификати, соларните проекти, повторното използване на водите, превозните средства с алтернативни горива и устойчивите улични светлини, Лас Вегас продължава да води по пътя на развитие. Градът се стреми да бъде на върха на всички иновации и този проект съвпада с плановете ни да създадем квартал на бъдещето в центъра.“

 

bb1ca3_e5f1230777b044b283a217066f9aefb3

EnGoPLANET са изчислили, че светът харчи повече от 40 млрд. долара годишно, за захранване на повече от 300 млн. традиционни улични лампи, които пък са отговорни за 100 млн. тона въглеродни емисии замърсяване годишно. Затова и соларно – кинетичните улични лампи са чудесна възможност за държавите, които искат да намалят вредните емисии и да използват основно енергия от възобновяеми източници.

Плановете на компанията включват и монтиране на подобно еко осветление за 1,4 милиарда човека, в чиито държави в момента няма никакво улично осветление. Кампания в един от сайтовете за финансиране – Indiegogo, събира пари за изграждане на подобни светлини в 10 африкански села.

Също вярвате, че бъдещето на света е в зелената енергия? Снабдете се със собствен ветрогенератор или слънчеви батерии. Инвестирайте в бъдещето днес!



Call Now ButtonЗвънни