Блог

Луковичните цветя се сеят през есента и пролетта

11 октомври, 2016 | Сподели: |

Минзухарите, нарцисът, лалетата, зюмбюлът се сеят през есента. Тя, заедно с пролетта, са сезоните, когато се посаждат луковичните цветя. Напролет е времето да посеете бегониите, лилиумите, гладиолите, далиите, фрезиите – всички луковични цветя, които цъфтят късна пролет, лято или наесен.

Засетите наесен луковични растения, започват да поникват с първите следзимни слънчеви лъчи. В зависимост от времето, кокичетата показват първи бели шапки още в първите месеци на годината. С вдигането на градусите и настъпването на пролетта, започват да показват прелестта си и минзухарите, теменужките, незабравки, парички, нарциси, зюмбюли, лалета.

От какво се нуждаят луковичните растения, за да се развиват добре? От грижи и внимание – плевете ги редовно и внасяйте подходящи торове. Ако почвата е глинеста, то дренирайте с малко пясък.

profondeur-plantation-bulbe-floraison-estivaleПодходяща дълбочина да засеете кокичета и минзухари е 5 см., за нарцисите и лалетата – 10 см., за гладиолите – 15, божур и далии на 20 см. Правилото е просто – колкото по-високо става растението и луковичката му е по-голяма, на толкова по-голяма дълбочина садим. Можете да оформите красиви цветни петна, ако засадите растенията на групи. Погрижете се гладиолите да са близо до водоизточник. Предвид височината им, погрижете се да са укрепени по време на растежа, за да не се счупят.

Ако искате да оформите цветна градинка с луковични цветя, то подредете ги по височина и време на цъфтеж. Първи са кокиче, минзухар, теменужка, зюмбюл. Следват лалето и нарциса. После е време за далията и божура. За последните две цветя, имайте предвид, че се разклоняват, формирайки малки храсти. Осигурете им достатъчно място.

Луковичното цвете, запазена територия за майстор – градинари, е фрезията. Тя и много нежна и ухае на пролет. Пъстра е и е чудесно допълнение към всяка градина. Фрезията обаче, е и изключително капризна. Тя иска нито да е слънчево, нито да и е сянка, нито да има много вода на свое разположение, нито пък почвата да е суха. Фрезията иска баланс.

Наесен можете да засеете и луковиците на алиума – високо растение с цветове, оформящи пъстра топка, амарилис, анемоне, ирис, камазия, лилиум, ранункулус и други. Осигурете си пролетна красота сега. Повечето луковични растения са многогодишни. По принцип, след увяхване луковиците се вадят, като внимаваме да не ги нараним. Някои обаче – като тези на алиума – се вадят на 2-3 години. Луковичните цветя са красиво предизвикателство за всеки градинар. Не забравяйте, някои от тях се нуждаят от положителни температури, за да не измръзнат зимата и да изгреят в цялата си прелест напролет. В запазването на растенията зимата верен помощник е оранжерията.



Call Now ButtonЗвънни