• +359 898 658 415

Блог

Малка, компактна, функционална хижа от Нова Зеландия

10 октомври, 2016 | Сподели: |

С мисъл за удобство, където и да си, визионерите от Crosson Clarke Carnachan създали чудна постройка. Клиентите им търсели истинска ваканционна хижа – малка, максимално изчистена, функционална. Държали и да са спазени принципите на устойчивото строителство. Разположили я във ваканционно селище Уангапауа (Whangapoua) на полуостров Coromandel, близо до най-популярните плажове в Нова Зеландия. Там всички постройки трябва да са преместваеми, защото зоната освен крайбрежна е и корозионна. Архитектите изпълнили изискването на властите буквално – хижата е стъпила здраво на шейни, които позволяват да се мести по плажа, както и да бъде качена на баржа. Сградата отвън изглежда точно като дървен паралелепипед, тесен и двуетажен. Вътре обаче, има всичко необходимо за удобен комфортен живот.

hut-on-sleds-crosson-architects-12

Crosson Clarke Carnachan определят създаването на хижата като поредица от прости дизайнерски решения. Всичко в нея – форма, материали е вдъхновено от плажа, белият пясък, обветрените дървени постройки, обикновено разположени там, топлите слънчеви ласки, сърфа. Формата на хижата, според създателите и наподобява кабинката на спасителя на плажа или пък кула за наблюдение. Проектирана е да се затваря буквално отвсякъде – като защита срещу природните стихии.

Натуралистична естетика носи и небоядисаната дървесина, с която е облечена къщата. Тази външна ламперия е от калифорнийски кипарис. Тя помага на хижата буквално да се слее с околния пейзаж, без да изглежда не на място. Малка част от задната част на постройката е облечена с ниско бюджетен дървен материал, често използван при изграждането на ваканционни домове. Сглобките и механиката са индустриални и щедро показани. Механиката на хижата се управлява ръчно. Подвижният капак, който затваря предната фасада се отваря и формира сенник, който пази вътрешността на хижата от прякото слънце или пък пуска зимните лъчи във вътрешността на постройката. Зад него се крият стъклени врати, обкантени със стомана, обхващащи цялата височина на хижата. Те се отварят – и пускат лятото вътре. Отстрани отваряне на други дървени капаци, разкрива прозорци, пускащи светлина и от други точки на хижата.

Площта на постройката е 40 кв.м. Спокойно приютява семейство от пет души. Разполага с дневна зона, която включва и кухня и кът за хранене; баня и две зони за сън, като тази, предназначена за децата е с триетажно легло. Пространството във вътрешността е максимално оползотворено.

Своята къща, хижа, вила проектирайте и постройте с нас – ниско енергийни сглобяеми дървени къщи RichHouse.

Снимки и източник: crosson.co.nz