Блог

Най-голямата тиква на острова, тежи цели 605 кг.

21 ноември, 2016 | Сподели: |

Мислите, че вече сте видели всичко? Е, не сте. Най-голямата тиква във Великобритания тежи повече от полярна мечка и изглежда меко казано внушително. Огромният зеленчук е отгледан 2016г. от градинаря Матю Оливър, които буквално размазал предишния победител на Великобритания в категория най-голяма тиква, отгледана на открито. Огромната красавица, сръчният градинар отгледал от семена с нелеката за преглъщане цена от цели 1250 паунда! Семената пък, му продал градинарят, държащ рекорда за най-голяма тиква в световен мащаб – Бени Майер. Неговата тиква, призната официално за най-огромната в света тежи впечатляващите 1054 кг!

tikva

Представяте ли си, колко вкусотии могат да бъдат направени от тиква с подобни размери? Изобщо, как се разрязва подобна огромна тиква?

Малко факти: Тиквата е от семейство тиквови. Стъблото и е влачещо и достига до 5 метра дължина. Листата са с кухи дръжки, обичайно покриват плътно земята. Цветовете са жълти или оранжеви. Обикновено, посочват тегло до 50 кг за най-разпространените сортове тикви. Реално обаче, разнообразието във форма, цвят, оказва се – и размери, е огромно. Тиквата се сее в гнезда края на април месец, когато температурата на почвата е около 13-14 градуса. Всяко гнездо топли 5-6 семена. Тори се и се плеви редовно. Тиквата е с богата коренова система, която не изисква обилно поливане. Образуват ли растенията 2-3 листа – време е да ги пресеете по едно в гнездо. Септември месец реколтата е готова.

Тиквата е нискокалорична – около 17 калории на 100 грама. Препоръчва се консумацията и при сърдечносъдови и бъбречни заболявания. Семките и също са много полезни. Хапват се сурови или печени.

Семената на тиквите гиганти се кръщават по много интересен начин = теглото в паундове на тиквата + фамилията, на отгледалия я градинар + годината, в която рекордьорът е отгледан.

Отглеждането на гигантски тикви е много широко разпространено и дори се счита за спорт.  Дори и да не си отгледате тиква гигант, спокойно можете да засеете стандартна такава. Собствената реколта винаги е залог за по-добро здраве. Времето, прекарано в градината, в грижи за реколтата, е спорт и антистрес терапия. Консумацията на проверени плодове и зеленчуци, в които знаете, какво сте вложили – също. Не забравяйте да се снабдите и с оранжерия, която е верен помощник в дългите срокове за отглеждане на плодове и зеленчуци.



Call Now ButtonЗвънни