Блог

Пънчето и цветята

26 август, 2015 | Сподели: |

След предишните материали по темата – „Пътечка от дърво в градината“ и „Приказка за пънчетата в мечтаната къща“ ето ни отново в преследване нови начини за употреба на п-ъ-н-ч-е-т-о.
Как да го напълните с цветя и да го впишете в интериора или екстериора на дома си, четете надолу:

Пънче-цветна градинка

Поради някакви причини отсякохте дърво в двора. Премахването на пъна е трудна задача. Защо вместо това, не го превърнете в мини-градинка с пъстри цветя?

Какво ще ви трябва:

  • защитни очила
  • кирка
  • ръчна или електрическа бормашина
  • камъчета за дренаж
  • тор и почва
  • цветя по избор
01-tree-stump-planter
Стъпка 1: Сложете си защитните очила. С помощта на кирката, започнете да дълбаете пънчето.
02-tree-stump-planter
Стъпка 2: Когато дупката започне да става по-голяма, използвайте по-широкия край на кирката. Напредвайте внимателно към краищата на пънчето, като оставите поне 8 сантиметра до тях. Подходяща дълбочина е 10 до 20 сантиметра.
03-tree-stump-planter
Стъпка 3: Пробийте дупки за дренаж – използвайте ръчна или електрическа бормашина и направете под наклон отвори в стените на пънчето, които да водят навън към земята.
04-tree-stump-planter
Стъпка 4: Добавете подходящ дренаж, примерно камъчета, после запълнете с 30% тор и 70% почва. Съобразете се с местоположението на пънчето – дали е на сянка или слънце и в зависимост от това засейте подходящи цветя.

Друг вариант, който можете да изберете без да дълбаете пънчето, е просто да сложите върху него красива кашпа или саксия с цветя. Подберете я в зависимост от стила на дома си. Ако къщата ви е традиционна, можете да използвате менче.

tree-stem
Ако пък разполагате с по-големичък клон, следвайте горната процедура, но дълбаейки го по дължина – резултата ще е впечатляващо клон-сандъче за цветя. Поставете на подходящо място в градината (слънчево или сенчесто в зависимост от засетите цветя) или на верандата.

Прекрасен акцент за всеки дом би била кашпа или саксия от дървесен ствол или клон. Това е евтина и впечатляваща алтернатива на традиционните керамични и пластмасови съдове за цветя.

Трябват ви само:

  • подходящо парче дърво (ствол или клон)
  • длето и чук
  • шкурка
  • импрегнатор за дърво

Издълбайте дървото. Оберете неравностите с шкурката. Нанесете импрегниращия препарат, за да защитите дървото от нежелани гости и гниене.
Сложете камъчета за дренаж, ако ще използвате за директно засаждане на растения. Особено подходящи са кактуси или сукуленти.
Ако създавате кашпа, съобразете размера и със саксийката, която искате да добавите вътре. Добре е да можете да сложите чинийка с по-високи ръбове на дъното. Под нея поставете найлон.
Тези природни съдове за растения отиват както на ултра-модерния, така и на традиционния интериор.

Tree-trunk-flower-pot

По същия начин можете да си направите страхотна ваза. Следвате горните стъпки, като съобразявате издълбаването с размера на стъкленият цилиндър, който ще сложите за вътрешност. Готово!

tree-stump-vases-002
tree-stump-vases-003
tree-stump-vases-4-500x667



Можете да използвате издълбано пънче и за коледната елха. Защо не?

Източници: www.thisoldhouse.com, www.minimalisti.com, www.shelterness.com



Call Now ButtonЗвънни