Блог

Симфорикарпус – красота с плодчета, за жив плет или интериорен комплимент

17 юни, 2016 | Сподели: |

Живият плет е прекрасен начин, да скриете непривлекателна вътрешна част на ограда. Или пък да си изградите вътрешна зелена такава. Освен оригинален подход към разделяне на вътрешните дворни и градински пространства, добре подбраният и обгрижен жив плет носи несъмнени естетически качества.

Много подходящ за такова оформление е симфорикарпусът. Представлява широко разклонен зелен храст. Различните видове достигат различна височина – до два метра. Стъблата му са пълзящи и извити. Вкореняват се в точките, в които достигнат почва. Така и храстът нараства бързо и буйно. Има хибридни видове Doorenbos, които не пускат издънки. Такива са примерно Mother of pearl – с бели и розови плодове, Magic Berry – розови до лилаво-розови плодове.

Листата на симфорикарпуса са обагрени в синьо-зелено. Цъфти в розово лятото – юни и юли. Наесен симфорикарпусът се покрива с очарователни розови и бели декоративни плодчета. Диаметърът им е от 3 до 6 мм. Зимата пъстрите мъниста остават по местата си, на храста и с актуалния за сезона цвят, допълват празничната атмосфера.

symphoricarpos

Симфорикарпусът е студоустойчив. Нуждае се от умерено поливане. Отглежда се лесно. Предпочита разнообразни, но добре дренирани почви. Слънцето не е необходимост. Не боледува често и не е любим на различни инсекти. Симфорикарпусът е от растенията, подходящи за борба с почвената ерозия.

Началото на пролетта нежеланите клонки се отстраняват. Лятото пък е времето за оформяне на живия плет, ако сте решили да използвате симфорикарпуса за такъв. Зрелите резници са успешен метод за размножаване. Зимуват до пролетта заровени в пясък. Напролет се садят на около половин метър разстояние една от друга, може и шахматно за по-гъста и широка жива ограда.

Не по-малки естетически качества има симфорикарпусът в саксия, отглеждан у дома. Редовно подрязване и живата зеленина, изпълнена с перли, е гарантирана.

Подберете своя симфорикарпус днес и го направете достойна част от интериора на дома си или ансамбъла на своята градина – наред с декоративното езерце, пълно с водни лилии и декоративни японски шарани, беседката и барбекюто.



Call Now ButtonЗвънни