Блог

Сортове домати и живота им в оранжерията

14 април, 2016 | Сподели: |

Домат = вкусно, това е асоциацията, която голяма част от хората имат, при споменаване на вкусния зеленчук. Който всъщност, се води плод, но това е тема на друг разговор. Доматът е предпочитана съставка на всяка салата. Той присъства и в редица сосове, от френската и италианската кухня примерно. Част е от много ястия, популярни сред различни народи. А ние, българите, го ползваме е в любимата ни лютеница, поне, когато я произвеждаме сами.

Оранжерията пък, е много полезното съоръжение, което осигурява на плодове, зеленчуци, гъби, цветя подходящи условия на виреене в неподходящи по принцип, сезони и съответни температури. Оранжерията пази от капризите на времето поверените и култури.

Ако сте от хората, които милеят за здравето си, то вероятно или купувате много от плодовете и зеленчуците, които консумирате от проверени наши производители, или си ги отглеждате сами или близък поема тази грижа за Вас. Със сигурност обаче, оранжерията е верен помощник в задачата дълго и постоянно присъствие на качествени домати на трапезата.

Видовете домати по света са над десет хиляди сорта. Те са разнообразни по своята форма, големина, вкус, цвят… Сред най-популярните са чери доматитете – малки доматчета, които са във различни цветове и форми. Примерно, има чери домати, които са ярко жълти и с крушовидна форма. Разпространени са и английският домат тигерела, който дължи името си на своята украска на ивици.

tigerella-tomatoes Домати Цитрина пък, са жълти и приличат по форма на лимон. Домат червена круша пък, прилича точно на това. Други по-екзотични видове са Зелена Зебра, Златен конус, Малиново сърце, Сърцето на Албенга, Хоумстед, чери Черна Череша, Ацтек – балконски жълти, Сан Марзано, Рома, Фигиел и много много други видове. Сред най-популярните у нас са разновидностите на розовият домат и биволско сърце.
tomato-citrina-

Различните сортове домати са подходящи за прясна консумация, консервиране – на целите плодове или пък нарязани, пюре или пък за отглеждане в балконска саксия. Някой са с по-високо съдържание на определени полезни вещества, други пък виреят най-добре в слънчеви географски точки или пък в морски райони. Има високорастящи или пък домати с гигантски плодове. Някой розови сортове стигат до колосалният един килограм на плод. Съществуват и сортове, устойчиви на болести. Други пък са безколови – т.е. не изискват връзване или пък са подходящи специално за оранжерия от определен тип. Ранни, късни, екзотични или не, доматите са прекрасен дар от природата, пренесен от Мексико и изобщо, Южна Америка и завладял сърцата и небцето на нация след нация.

Кой вид домати ще изберете за своята градина, зависи изцяло от Вас. Моделите на пазара са безкрайно много. Нищо не пречи, да опитате с различни разновидности. С оглед дългото им отглеждане и по-високи добиви обаче, желателно е да ги приютите в оранжерия. Каква ще е тя, също е въпрос на предпочитания и нужди. Ако имате нужда от съвет, питайте ни, ще Ви консултираме. Хоби оранжерии, оранжерии Кин, стандартни четири сезона, индустриални оранжерии – предлагаме за всеки по нещо, разбира се, от най-високо качество.
Инвестирайте в здравето си днес.



Call Now ButtonЗвънни