Блог

Какво да си отгледам в оранжерията? Част 1

7 юни, 2017 | Сподели: |

Оранжерията е съоръжението, което помага на човека буквално да контролира климата. Независимо от времето навън, вие определяте какво се случва в парника. Разбира се, независимостта от сезоните и градусите не е пълна, но пък независимо от тях, винаги има богат избор растения, плодове, зеленчуци, цветя, гъби – които можете да си отгледате в оранжерията.

Ако искате, оранжерията ви да е максимално ефективна през всеки сезон, то добре е да я оборудвате добре. Желателно е да имате умно проветрение, система за капково напояване и отопление. Използват се и различни засенчвания, както и допълнително осветление. Големите оранжерии позволяват обособяване на сектори, които да осигуряват необходимите условия на различните отглеждани растения. Ако нямате такива екстри обаче, това не значи, че стандартната оранжерия няма да работи за вас – напротив. Просто, няма да е толкова високоефективна през цялото време.

Ако искате да имате собствена, проверена продукция, да сте в по-добро здраве консумирайки проверена храна и изкарвайки време в работа с природата, то вие определено се нуждаете от оранжерия. Тя е залог и за красиви цъфтящи растения в широки сезонни пояси. Може би се интересувате и какви са най-доходоносните растения, отглеждани в нея? Открийте ги тук. А сега ще си говорим за видовете плодове, зеленчуци и т.н., които хората по света най-често отглеждат в оранжерията.

Зеленчуци – Най-често тук разделението е по признак сезон. Има зеленчуци, които отглеждаме в оранжерията през топлите месеци и такива, подходящи за оранжерийно отглеждане през студената част от годината.

Подходящи за отглеждане в оранжерията през топлите месеци, са краставици, домати, пипер, тиква. За тях, идеални са градусите между 12 и 29. С оглед оптимална продукция, могат да се нуждаят от допълнителни осветление, подхранване, прикрепяне за рамка с оглед растеж във височина и укрепване на растението.

За студените месеци, засейте в оранжерията моркови, броколи, грах, маруля. Тези растения са устойчиви на по-ниски температури и ще се чувстват добре в зимната оранжерия. Повече информация, тук.

Разговорът за растенията, които можете да отгледате в оранжерията си, продължава в част 2 на „Какво да си отгледам в оранжерията?“



Call Now ButtonЗвънни