Блог

Вижте най-голямата покривна оранжерия в света: Част 1

18 април, 2017 | Сподели: |

Оранжерията е пръв приятел на човека. Тя е залог за чиста собственоръчно произведена продукция. По принцип, традиционното и място е в двора. Ето обаче, че тя има място и в града – като част от дома, терасата или пък като в случая – на покрива. Представяме ви най-голямата покривна оранжерия в света. Тя се намира в южната част на Чикаго и се простира на цели 7000 кв.м. Разположена е върху покрива на фабрика за еко сапун.

Оранжерията стопанисва фирма Gotham greens. Основаната през 2009г. компания, била собственик на три подобни покривни оранжерии в Ню Йорк. Суровата зима в Чикаго обаче, ги подтикнала да направят подобна инвестиция и в града, познат със силните си ветрове. Именно поради капризите на времето, тук сезонът на отглеждане на реколта е по-кратък. Това обаче, далеч не намалява глада на пазара за свежа продукция. Такава, независимо от климатичните условия, може да бъде отгледана в оранжерия. Ето защо, инвестицията на Gotham greens е повече от удачна. Отзивите са повече от добри.

greenhouse_pullmanОчакванията са, че продукцията на покривната оранжерия в Чикаго, ще надхвърли 10 млн. броя зеленолистни зеленчуци, които ще бъдат продадени на местни търговци на дребно, ресторанти и доставчици. Отглеждат се основно марули, босилек и рукола. Малка част от продукцията ще бъде предоставена на хранителната банка на Чикаго – Greater Chicago Food Depository. Ето как налице е местна, чиста продукция, която ако не съществува тази покривна оранжерия на място, би била внесена, от примерно Калифорния.

Според изпълнителния директор на компанията, зеленчуците в супермаркетите са стари – на осем или девет дни. Това снижава техните ползи, вкус и срок на годност. Доста вероятно е подобни продукти, ако не са консумирани на време, да финишират като хранителен отпадък, което пък е все по-голям проблем в целите Щати. Изхвърлят се огромни количества храни, неконсумирани в срока им на годност. В същото време, в райони от планетата, хората страдат от недохранване.

Следва: Вижте най-голямата покривна оранжерия в света: Част 2



Call Now ButtonЗвънни