Блог

Вижте най-голямата покривна оранжерия в света: Част 2

21 април, 2017 | Сподели: |

3054693-poster-p-1-welcome-to-the-worlds-largest-rooftop-greenhouse

Най-голямата покривна оранжерия в света, е в Чикаго и се простира на внушителните 7000 кв.м. В Част 1 на „Вижте най-голямата покривна оранжерия в света“ разгледахме някои от нейните особености. Продължаваме с другите интересни факти, около нея. Може би, точно тук ще намерите вдъхновение за собствено бизнес начинание?

Оранжерията на Gotham greens се захранва изцяло с възобновяема енергия. Същото важи и за фабриката за сапуни, на чийто покрив се издига парника. Енергията идва от вятърна турбина и локални соларни панели. Водата също се рециклира и се използва за напояване. Тъй като продукцията не се транспортира с превозни средства на дълги разстояния, можем да кажем, че е налице и снижена емисия на мръсни газове във въздуха.

Компанията, разбира се, печели от своята продукция. Тя обаче, следва политика, целево избрана като контрапункт на някои от основните недостатъци на оранжериите – използването на големи количества вода за напояване, замърсяването, карбоновите емисии, използването на енергия и като цяло, липсата на устойчивост.

Директорът на Gotham greens обобщава фирмените ценности с краткото: „Ако ще бъдем консуматори на електроенергия, отговорният подход е да си я набавим от възобновяеми източници“.

В Чикаго отдавна налице са и големи индустриални оранжерии, в които се отглежда реколта с използването на изкуствена светлина. Конкретно тази компания обаче, залага на естествените източници на осветление, захранени с чиста енергия. Допълнителното осветление се включва само при недостатъчно естествена светлина през зимните месеци. Предпазването на реколтата от прегаряне пък, става с обикновени тъкани.

Най-голямата покривна оранжерия в света работи целогодишно. Това значи, цели 25 реколти в годината! За сравнение, за традиционната ферма те са две или три. Необходими обаче, са постоянни контролирани промени във вътрешния климат, съобразени с конкретните метеорологични условия навън. Специални сензори мерят влажността, количеството светлина, температурата и други особености на средата в оранжерията и подават данните към компютърна система. Софтуерът и се грижи за адекватна реакция спрямо подадените данни – включване на едно, или преустановяване на друго. Човешкият фактор обаче, не е изключен от уравнението. Тук труд полагат 40 работника, които се занимават с какво ли не – от подхранване на растенията до борба с вредителите.

Покривната оранжерия на Gotham greens е живото доказателство, че в подобни начинания хляб има. От основаването си до днес, компанията бележи ръст от над 30 млн. долара. Най-голямата покривна оранжерия гълта огромно вложение, но търсенето е толкова голямо, че не могат да му отговорят изцяло.

Този работещ проект за покривна оранжерия е живо вдъхновение за доходоносен бизнес. Ако пък искате да осигурите здравословни продукти собствено производство за себе си и семейството, насочете се към традиционните оранжерии, които обаче, можете да разположите на нетрадиционни места – като част от терасата, дома или – защо не – покрива. С подходящите материали, желание и вдъхновение, всичко е възможно.Звънни