Нискоенергийни къщи

Нискоенергийни къщи

Всеки от нас мечтае да притежава собствена къща или вила, където да почива пълноценно и да се зарежда с положителна енергия.

Къщата винаги е била национален приоритет на българина. Неслучайно максимата “Да построиш къща, да отгледаш дете, да посадиш дърво” винаги е била актуална и е залегнала дълбоко в народопсихологията ни.

Когато настъпи момента да предприемем така жадуваната от повечето от нас стъпка – да построим нова къща в много случаи, за съжаление, пречка се оказват цената и организацията на сложния процес по строежа.

Ние от RichHouse предлагаме едно много добро решение, а именно – Нискоенергийна дървена къща.

Този тип къщи традиционен за много части на Америка, Европа и Азия стават все по-актуален и перспективен избор за нашия пазар и печели доверието на все повече българи.

Този вид строителство по нищо не отстъпва на останалите методи за строителство на жилища. Разбира се, това е много важно да се знае и никой не оспорва, че дървените нискоенергийни къщи RichНouse:

  • имат много здрава, лека и еластична носеща конструкция;
  • дават възможност да се постигнат изключителни изолационни показатели;
  • позволяват да се изпълнят всякакви архитектурни проекти за сгради до три етажа;
  • изразходват най-малко енергия при строителството и при експлоатацията им;
  • имат много къси срокове за изработка и монтаж;
  • готови са за живеене веднага след построяването им (поради липса на мокри процеси и остатъчна влага в конструкцията им);
  • строителството им в отдалечени, труднодостъпни и дори екстремни места е възможно и не се оскъпява значително.

Може би основен мотив на хората, решили да строят своя дом като дървена нискоенергийна къща, е вроденото им желание да получат “най-много срещу най-малко”.

Наистина, в съвременния комерсиален свят това, което получаваме срещу нашите пари, винаги ни се струва малко. При съпоставяне на цените на строителството чрез дървени елементи и строителството с железобетон и зидария, обикновено се допускат доста грешки и неточности.

4Когато говорим за дървена нискоенергийна къща  RichHouse, почти винаги става въпрос за едно- или двуфамилна сграда, а предлаганите на пазара в момента железобетонни и зидани жилища в голямата си част са в общи жилищни сгради с 20, 30 и повече жилища. Сравнявайки цените на две подобни по размер жилища, се прави и първата съществена грешка – съпоставят цени на самостоятелно изградено жилище (къща) с цена на жилище в обща жилищна сграда (блок, кооперация). Естествено е, че себестойността на самостоятелното жилище (независимо по какъв начин е изградено) е по-висока от себестойността на подобно жилище в обща жилищна сграда. Втората неточност, която се допуска, е сравняването на две на вид еднакви жилища, но с различни експлоатационни параметри.

При дървените нискоенергийни къщи  RichHouse, основната част от изолациите се вграждат в конструкцията. Самата конструкция е от дърво, което само по себе си е отличен изолатор. Това води до липса на каквито и да било термо-мостове и невъзможността да се образува конденз и мухъл вътре в къщата. С други думи, плащайки базовата цена за дървена нискоенергийна къща, вие получавате жилище с отлични изолационни качества.
За да се постигнат подобни характеристики при сградите със железобетонна или метална конструкция, е необходимо да се поставят значителни по размер външни изолации, като целта е да се изолират надеждно всички конструктивни елементи от външната среда, да се направят вътрешни изолации на всички елементи от конструкцията, които са замонолитени във фундамента. Въпреки всички тези допълнителни работи, които обикновенно не се изпълняват в пълния им обем и не са включени в базовата цена, практически е невъзможно да се елиминират напълно всички термомостове в една монолитна сграда. Това води до елементи с по-ниска температура вътре в сградата и е предпоставка за образуване на конденз и мухъл.

Затова е необходимо при сравняване на цените да се добавят и разходите за допълнителните изолации на монолитните сгради така, че те да могат поне да се доближат до изолационните характеристики на дървените нискоенергийни къщи.

Трябва да се отбележи, че въпреки допълнителните изолации, които се правят на новопостроените монолитни сгради, те са от два до пет пъти по-слабо изолирани от дървените нискоенергийни къщи.

Не е за пренебрегване и факта, че при дървените нискоенергийни къщи  RichHouse при еднаква застроена площ, получавате от 5 до 8 % повече използваема жилищна площ. Това се дължи на по- тънките, но значително по-добре изолиращи стени.

Материалите, използвани при строителството на дървени нискоенергийни къщи  RichHouse са по-скъпи от материалите, използвани при монолитното строителство.

Разходите за труд, транспорт, механизация и други допълнителни разходи са по–ниски при дървените нискоенергийни къщи.

Дървените нискоенергийни къщи  RichHouse обикновенно се издават в завършен вид от два до три месеца след поръчката. При монолитните сгради обикновенно този срок е значително по-дълъг. Разбира се, конструкцията на сградата може да се изгради и в по-къси срокове, но поради наличието на значително количество вода в бетона, замазките, зидариите, мазилките, която варира от няколко тона до няколко десетки тона, е необходимо време, за да изсъхне конструкцията, преди да се направят изолациите и довършителните работи. Този срок обикновенно е един летен сезон. За съжаление, доста често това не се спазва и води до компрометиране на всички довършителни работи и до лоша среда на обитаване в първите години.

Последният фактор, който трябва да се отчита при сравняване на цените, е размерът на разходите за експлоатация на сградата. Естествено е, че по-добре изолираната сграда има значително по-нисък разход за климатизация през годината, а разходите за отопление и охлаждане са основно перо в разходите за експлоатация на едно жилище.

В заключение може да се каже, че ако изберете вашият дом да бъде нискоенергийна къща RICHHOUSE, срещу по малко ще получите повече.
Това наистина е много силна мотивация за много от хората, избрали нискоенергийна къща за свой нов дом.

От екипа на Richhouse

Изпратете телефон, ние ще се свържем с Вас


    Call Now ButtonЗвънни