Марката RichHouse

нискоенергийни къщи

Производствената база на нискоенергийни къщи RichHouse е изградена в началото на 2008 г. Намира се в село Зимница, област Ямбол. В нея работи предварително обучен екип от специалисти.

В началото на 2008 г. започват първите тестове на машината за производство на конструктивните изолационни панели. В средата на годината базата на нискоенергийни къщи RichHouse вече може да работи с пълния си капацитет и започва производство на панелите за първите нискоенергийни къщи RichHouse в България. Първата къща построена от RichHouse е през 2008 година и е разположена в подножието на връх Бакаджик, село Търнава.

През 2016 г. марката RichHouse става собственост на Нефтохим Торг.

Капацитетът на производството е около 30м2 панели за час. В базата се произвеждат конструктивните изолационни панели за нискоенергийните къщи по зададени размери в съответствие със зададения проект. Целта е, на мястото на строежа да бъдат доставени в комплект всички нужни материали готови за сглобяване. При пълно натоварване, могат да бъдат разкроявани до 2 сглобяеми къщи на ден.

Предимства на нискоенергийни къщи RichHouse

Строителството на нискоенергийни сглобяеми къщи е придобило широка популярност в Северна Америка, а впоследствие в страните от западна и централна Европа. Съществуват много технологии на монтаж на нискоенергийните къщи , но сред тях ярко се открояват две.

 • Първата технология се състои в изграждане на носещата конструкция на къщата от греди, а след това нейното обличане с OSB или гипс картон, като по средата се полага каменна вата или EPS и от вътрешната страна също се поставя OSB или гипскартон. При тази технология на изграждане на сглобяеми къщи се постига много добра топлоизолация, но конструкцията се носи единствено и само от гредите, а това от своя страна носи риск при земетресения и силни ветрове да подаде.
 • Втория вид технология е изграждането на нискоенергийни къщи от Конструктивни изолационни панели /КИП/, които от своя страна представляват плоскост от Експандиран пенополистирол, на който от двете страни са залепени с еднокомпонентно лепило два броя OSB плоскости под натиска на 18 тона преса. Полученият панел се характеризира с много добри топлоизолационни свойства и изключителна здравина. Той изпълнява ролята на носеща конструкция, която издържа вертикално натоварване 10 тона и хоризонтално 2 тона на кв.м.
 • Тези качества позволяват къщите по технологията RichHouse да устояват на силни земетресения и ветрове. Това се постига благодарение на здравината и лекотата на конструкцията.
 • Конструктивните изолационни панели намаляват с до 55% енергийните загуби в сградите, 35% от стените и 20% от покрива. Намаляването на разходите за подържане на оптимална температура за живеене през всички сезони позволява самоизплащане на инвестицията при покупка на къщата за кратко време. Това не е без значение с оглед постоянното нарастване на цената на енергоносителите.

Oсвен горепосочените предимства, нискоенергийни къщи RichHouse се открояват и с:

 • бързина – висок темп на строителство (около месец за еднофамилна двуетажна сглобяема къща, 150 кв.м. разгъната площ).
 • ниска трудоемкост – къщите се строят без използването на тежка строителна техника и с малък екип от хора (4-5 човека).
 • разнообразие – технологията на сглобяемите къщи позволява изпълнение на сложни конструктивни решения, както и голямо разнообразие при избор на материали за довършителните работи.
 • дълговечност – дълъг срок на експлоатация на нискоенергийните къщи, като разчетния срок е не по-малък от 80 години.
 • достъпност – ниска себестойност, продиктувана от намалените разходи за труд, срок за изпълнение, уникалността на технологията (стените и гредите в тях играят ролята на носеща конструкция) и липсата от допълнително поставяне на топлоизолация.
 • пожароустойчивост на сглобяемите къщи – клас на горимост B, C-s2,d0 (трудногорим, без разтапяне на капки при горене).

Всичко това води до безспорния факт, че технологията нискоенергийни къщи RichHouse е бъдещето на жилищното строителство. Нейните предимства задоволяват в максимална степен потребителските търсения по отношение на модерен, топъл и уютен дом.

Изпратете телефон, ние ще се свържем с Вас


  Call Now ButtonЗвънни