Блог

ВИКТОРИАНСКА (СГЛОБЯЕМА) КЪЩА. ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?

22 октомври, 2019 | Сподели: |

Терминът „викторианска архитектура“ всъщност се отнася до стилове, появили се в периода между 1830 и 1910 г., по време на управлението на кралица Виктория. Викторианската епоха е породила няколко известни стила, включително Готическо възраждане, Втора империя, кралица Ан, Романски стил и Шингли стил. Викторианските стилове се развиват около идеята, че модата, архитектурата и обзавеждането трябва да бъдат красиви, а не практични. В наши дни можем да бъдем и практични в избора си на Викториански стил къща като заложим на сглобяема къща. Вече има възможност да избирате всякакъв вид архитектура.

КЛЮЧОВИ ЕЛЕМЕНТИ

Викторианските домове обикновено са големи и внушителни. Имат сложна, асиметрична форма. Викторианските домове обикновено са украсени със сложни орнаменти от дърво или метал. Отличават се със стръмен покрив или покрив мансарда. Викторианските домове често имат стръмни линии на покрива с много фронтони, обърнати в различни посоки. Викторианският стил „Втора империя“ има мансарден покрив с прозорци отстрани, за да се осигури максимално пространство вътре в къщата. Голяма, покриваща веранда с декоративни вретена и скоби е често срещана, особено в стила на „Queen Anne“. Някои викториански домове от висок клас са украсени с кръгла или осмоъгълна кула със стръмен заострен покрив.

СЕМЕЙНИ ПРИМЕРИ

Джинджифилова къща (Gingerbread House)
Тази забележителност на Савана, щата Джорджия, е построена от Корд Асендорф през 1889 г. Счита се за един от най-добрите образци на готическата архитектура
.
Къща за сватбени торти. (Wedding Cake House)
Този квадратен тухлен дом в Кенебук, Мейн, първоначално е построен през 1826 г. Подобно на много домове от викторианската ера, той е бил покрит с дървена готическа украса през 1850 г., за да бъде в крак с тенденциите в архитектурата.

Рисувани дами (Painted Ladies) в Сан Франциско.
Терминът „боядисани дами“ се отнася до викторианските къщи, боядисани в три или повече цвята. За първи път е използван за описване на цветните домове в Сан Франциско в книгата „Рисувани дами от 1978 г.: Живописните викторианци на Сан Франциско“.

Rosson House.
Построен през 1895 г., този дом на Феникс е чудесен пример за стила „Кралица Ан“ и сега е музей. Неговата детайлна облицовка е сложна и възхитителна.

www.pt-touchwood.comЗвънни