Блог

„Градина за всички сезони“ от Елиът Колман – Част 3

20 септември, 2017 | Сподели: |

Оранжерията е ефективното съоръжение в помощ на градинарите с оглед зимно отглеждане на плодове и зеленчуци, което Елиът Колман избира. Кой е той ли? Изключително популярен практик по градинарство и автор на книги със същата тематика в САЩ. Заедно със съпругата си притежават, управляват и са автори на работещ модел на целогодишно ефективна ферма.

В настоящите статии представяме адаптирани извадки от трудът на Елиът Колман „Градина за всички сезони“. Оставихме го в момента, в който реши, че за да ангажира учениците в градината, на която е начело, към училище в Върмонт, трябва да помисли за зимно производство. За него, избира традиционна, ниска неотопляема оранжерия, позната и като cold frame.
посеви в оражерия
Какво обаче да засади в нея?

„Очевиден избор, бе спанакът. Такъв е и tatsoi – азиатски зеленчук, популярен като „китайско плоско зеле“ или „спаначена горчица“.
спанак
И двата вида са студоустойчиви и се чувстват добре и през зимните месеци. Виждал бях и зелен лук и swiss chard или манголд наричан и спанаково или листно цвекло, които също растат спокойно през зимата.
корени спанак
С тях постигнах голям успех в зимната ниска неотопляема оранжерия. Така стана и с бейби морковите, които посях на 1 август и покрих през есента. Морковите могат да се берат цяла зима, а студената почва ги прави сладки като захар. Богатите на витамини глухарче познато и като радика и ряпа също получиха своето място в нашата оранжерия.

Така, отметнахме някои основни растения. Дойде ред на салатата. Избрах две нейни разновидности, които бях виждал да отглеждат градинарите в Европа – claytonia или зимна тученица
зимна тученица
и mache или градинска салата, позната и като царевична салата, агнешка маруля или рапунцел.
цикория
и escarole или градинска жлъчка – от семейството на цикорията.

Култивирах и minutina или Plantago coronopus – също зелен листен зеленчук, консумиран като салата.“
салата
Продължава в: „Градина за всички сезони“ от Елиът Колман Част 4
Моля, имайте предвид, че преводът е свободен и адаптиран.

Източник: www.fourseasonfarm.comЗвънни