Блог

Ето как 150-годишна плевня се превърна в удобен дом

25 август, 2017 | Сподели: |

Историята е това, което ни дава корени и знания за това, кои сме. Към нея принадлежат и постройките, които в миналото са служили за определена цел и са живели собствен живот. Него, те носят и днес. Ако искаме да ги съхраним, винаги намираме начин. Точно подобно „спасение“ се случило на тази австрийска 150-годишна дървена плевня, разположена в Neustift im Stubaital. Вместо да се превърне в храна за нечие огнище, тя заживяла нов живот, като уютен дом.

Собственикът и решил, да я разглоби и после отново да я сглоби в оригиналния и вид. Съставните и елементи от иглолистна дървесина били внимателно разглобени и сглобени на нов бетонен фундамент, на 800 метра по-напред от предишната локация. От замяна се нуждаели само прагът и надлъжните греди на покрива. Ето, как се оказало, че „новото“, носи „старото“. Структурата включва две външни дървени изолирани стени, таван с дървени греди и покрив, направен от шперплат с покривна изолация, почиващ на старата покривна конструкция. Изолация осигурява и трислойният стъклопакет, включващ малко отваряеми елементи. Ето как нововъведенията в старата плевня, сега дървена уютна къща, включват енергийна ефективност на постройката.Днес бившата плевня, текуща дървена къща Moser, е обединител на старото и новото. Тя е мост между минало и бъдеще. Обитаемата площ, с която разполага, е 106,8 кв.м. Стаите, които стопанинът искал да има на свое разположение, били вписани в обема на старата нова дървена къща от архитектите от Madritsch + Pfurtscheller. Пространството е изключително интересно разпределено. Една трета от него, е отрязана и запазена като вид вътрешна веранда. Другите две трети, са частично разделени на два етажа.

Първият етаж на дървената къща, е обособен като дневна зона с кухня и кът за почивка. Тук са разположени и сервизно помещение, както и баня. Второто ниво събира три стаи. Две спални в двата края и между тях зона за почивка с огромен диван.

Старата плевня, днес дървена уютна къща, пази новите си обитатели.

Ако също искате да реставрирате стара постройка и да промените предназначението и, или пък предпочитате изграждането на нова къща, то ние сме точните хора за вас: RichHouse: сглобяеми нискоенергийни дървени къщи с практически неограничен дизайн.

Източник и снимки: www.madritschpfurtscheller.atЗвънни