Блог

Защо Морган Фрийман превърна имението си в убежище за диви пчели

22 февруари, 2017 | Сподели: |

Морган Фрийман е изиграл десетки запомнящи се роли през годините. От 2014г. той е спасител и в истинския живот, а не само на големия екран. Тогава започва да се занимава с пчеларство. Стартира с 26 кошера. Днес цялото му огромно имение в Мисисипи, САЩ е залесено с любими на пчелите растения. Споделя, че се разбира с тях толкова добре, че дори няма нужда да носи защитно облекло и маска, когато работи с пчелите.

Решава да започне да се занимава с тях, след засилването през последните години на тревожните новини за отмирането на големи популации диви пчели. Решава, че трябва лично да помогне с каквото може и започва да се занимава с пчеларство.

Първите си 26 кошера внася от Арканзас в имението си в Мисисипи и започва да храни пчелите със захарна вода. Шегува се, че „резонира“ на една вълна с пчелите и затова те не го жилят.

Няма как ефектът от необичайното хоби на големия актьор да бъде измерен, но във всеки случай усилията му са вдъхновяващи.

У нас проблемът с измирането на пчелите също е на дневен ред. Над 50% са загубите на пчели за някои български региони. Измират цели пчелни семейства. Това се дължи отчасти на тежката зима, отчасти на оскъдната паша през 2016г. Проблем са и използваните в селското стопанство химикали, някои от които са вредни за пчелите. Особено вредни са препаратите за растителна защита от групата на неоникотиноидите. bee1

bees-neonicotinoidsНа 31 януари у нас се проведе специална конференция посветена на тях – „Неоникотиноидите и тяхното влияние върху пчелите“. Организатор на мероприятието е Министерството на земеделието и храните. Пчеларите съзират в ивента опит да се прокарат нечии лобистки интереси и да се разреши използването на подобни препарати. В целия ЕС неоникотиноидите са забранени за употреба с мораториум.

Изчезнат ли пчелите, отива си природният механизъм за опрашване на дивите и културните растения – отива си и човечеството. Пчелите са световно богатство, в опазването на което усилия трябва да положат всички. Морган Фрийман е направил своята крачка. Направете я и вие. Посадете на подходящо място любими на пчелите видове растения. Подкрепяйте пчеларите. Не е нужно да превърнете двора и дома си в пчелин. Достатъчно е да се грижите за природата, да я уважавате и пазите. Има значение.13007312_1142976915726687_3455740628176848235_n-440x550Звънни