Блог

Интелигентните домове – интелигентна технология

10 октомври, 2019 | Сподели: |

Интелигентната технология за дома, също често наричана домашна автоматизация, осигурява на собствениците на жилища сигурност, комфорт, удобство и енергийна ефективност, като им позволява да контролират интелигентни устройства, често от приложение на своите смартфон или друго мрежово устройство. Ще засегнем само някои от житейските ситуации, свързани с автоматизацията във вашия дом:

Трябва ли да се притеснявате за сигурността на вилата?
Закъсняхте ли за работа, за да проверите дали вратата е затворена или ютията е изключена?
Работят ли сега отоплителните системи във вашата къща?
Замисляли ли сте се как да направите апартамента си по-функционален, „по-интелигентен“?
Това е само малка част от въпросите, които ще ви подканят да помислите за автоматизация на дома.

ПРИМЕРИ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНИ ДОМАШНИ ТЕХНОЛОГИИ

Технологията е навлязла в домашното пространство (електрически крушки, съдомиялни машини и т.н.). Напоследък се наблюдава въвеждането на алтернатива за интелигентен дом:

  • Смарт телевизорите се свързват с интернет за достъп до съдържание чрез приложения, като например видео и музика по заявка. Някои смарт телевизори също включват разпознаване на глас или жестове.
  • Освен че могат да бъдат контролирани дистанционно, интелигентните системи за осветление могат да открият кога хората са в стаята и да настройват осветлението според нуждите.
  • Интелигентните термостати се предлагат с интегриран Wi-Fi, който позволява на потребителите да планират, наблюдават и дистанционно да контролират температурите в дома. Тези устройства също научават поведението на собствениците на жилища и автоматично променят настройките, за да осигурят на жителите максимален комфорт и ефективност.
  • Използвайки интелигентни брави и отварящи се гаражни врати, потребителите могат да предоставят или откажат достъп на посетителите. Смарт ключалките също могат да открият кога жителите са наблизо и отключват вратите за тях.
  • С интелигентни камери за сигурност жителите могат да наблюдават домовете си, когато са на път или са на почивка. Интелигентните сензори за движение също са в състояние да идентифицират разликата между обитатели, посетители, домашни любимци или хора с нечисти намерения. Те могат да уведомяват властите, ако бъде открито подозрително поведение.
  • Грижата за домашни любимци може да бъде автоматизирана със свързани хранилки.
  • Стайните растения и тревните площи могат да се поливат чрез свързани таймери.
  • Предлагат се кухненски уреди от всякакъв вид, включително умни кафемашини, които могат да ви сварят чаша кафе веднага щом алармата ви изгасне.
  • Умни хладилници, които следят датите на годност, правят списъци за пазаруване или дори създават рецепти въз основа на съставките, които са в момента

Технологиите обхващат голяма част от нашият живот и може би ще продължават да го правят. За плюсовете и минусите на умните домове ще можете да прочетете утре!Звънни