Блог

История на суперхраната карфиол

30 август, 2017 | Сподели: |

С какво свързвате карфиола? Е, забравете всички клишета и туршии. Оказва се, че той е една от суперхраните! Това, разбира се е така, заради безспорните ползи, които консумацията му носи на нашето здраве. Можете да си го отгледате и извънсезонно, в оранжерия.

Известният и като „цветно зеле“ зеленчук, дълго беше неособено долюбван, наред с брюкселското зеле и броколите. И трите зеленчука обаче, днес се радват на изключителна популярност. Най-добре е, да консумирате зеленчуци с проверен произход, които можете да си произведете и сами в оранжерия.

Думата за „карфиол“ на английски език е „cauliflower“ и е образувана от латинската дума за зеле „caulis“ и английската за цвете „flower“. Цялото му латинско наименование е Brassica oleracea var. botrytis. Семейството му е кръстоцветни, а родът – зеле.

Карфиолът, които сами можете да си отгледате в оранжерията, се е радвал на почитанията на римския учен Гай Плиний Секунд, живял през 1 век сл. Хр. През 12 – 13 век е споменат и в трудовете на арабски ботанисти, които описват произхода на зеленчука като кипърски. Други източници сочат за негова родина Азия. Три негови разновидности са описани в Испания през 12 век.

Подходящият за отглеждане в оранжерия карфиол, намира своето място и в прочутия кулинарен труд от 1651г. на François Pierre de la Varenne със заглавие Le Cuisinier françois. Книгата е знакова за френската кухня. Зеленчукът често хапват и в Италия, но особена популярност той добива по времето на Луи XIV, на чиято изискана трапеза задължително присъства. През 1822г. е пренесен в Индия от британците.

François Menon, шеф – готвач от 18 век и популярен автор на кулинарни книги, препоръчвал карфиолът, да бъде сервиран с богат сос от телешко, шунка и сметана или като герой в яхния от момици, гъби и фоа гра (патешки дроб). Днес, подобни кулинарни разточителства биха потресли всеки кардиолог и диетолог. Някога обаче, карфиолът бил истинска звезда във виртуозни изпълнения, на които никой не броял калориите.

В САЩ, е споменат в източници от началото на 19 век. Свое място на пазарите на Америка обаче получава през 1920г.

Карфиолът, очевидно е бил любим и на изключителният Самюел Клеменс, популярен по цял свят с псевдонима си Марк Твен. Със зеленчука, подходящ за отглеждане в оранжерия, е свързан един от най-знаменитите му цитати: „Обучението е всичко. Карфиолът е просто зелка, завършила колеж.“

Днес, карфиолът заема своето достойно място в менюто на много държави по света. Той набира все повече почитатели, благодарение на високата си полезност за човешкото здраве.

Ако сте от хората, които държат на здравето си и още нямате собствена оранжерия, то време е да се сдобиете с такава. В оранжерията, можете да си отгледате извън сезонно карфиол и много други плодове и зеленчуци. Оранжерията е не просто хоби, оранжерията е полезност за здравето, която ни приближава до природата и отнема стреса. Сега е точното време да се сдобиете със собствена оранжерия! А защо не, и да си отгледате в нея точно карфиол?Звънни