Блог

Как да съжителстваме мирно с родителите: Идея от Южна Корея

2 февруари, 2017 | Сподели: |

Държавата е Южна Корея, мястото – малко село в Namyangju-si. Всъщност, къщата за която ще говорим не е една – а са две. Необичайно решение, което собствениците на парцела избрали, заедно със своите архитекти 100 A associates. Защо? Защото между двете къщи се формира вътрешен двор, защото така всяка от тях е самостоятелна и можете да сте независими от родителите или гостите си, а и между двете има топла връзка. Така че, стига да разполагате с пространство, спокойно може да изберете подобен вариант и за себе си. Това е една чудесна идея, как да съжителстваме успешно с родителите си, като едновременно сме заедно, на крачка разстояние, но всеки има своята отделна къща.

Изглед към къщата на родителите Изглед към къщата на децата Къщата на родителите

Архитектите, създали двете постройки, споделят своята философия относно домовете, които градят: „Когато планираме жилищни пространства, се стремим да гледаме на проекта и като дизайнери, и като конструктори, но и от гледната точка на хората, които ще живеят там. Защото жилищните пространства се планират и изграждат за тях – затова и е императивно да проучим начина им на живот, предпочитанията им, навиците им. В крайна сметка, те са хората, които ще прекарат живота си (респективно – част от него) в тези домове. Затова и потискаме ненужния си дизайнерски егоизъм в името на изпълняване желанията на собствениците. За да успеем в това, пристъпваме към първата среща с клиентите внимателно – избираме или офиса, или дома им – като техни пространства. Това е задължителна част от работния ни процес. В тези лични кътове попиваме – светлината, мебелите, картините и т.н., които собственикът вече е избрал и харесва. В случая, с този проект се наложи да направим две домашни посещения – на собствениците и техните родители. Първата къща беше по-изчистена, втората – по-ефектна. И двете обаче бяха много подредени и чисти. Дотолкова, че чак е трудно да повярваш, че някои живее там. Дъщерята сподели, че е възприела вижданията на майка си за дома – да е добре организиран и чист. Старае се да се придържа към него, иначе не се чувства комфортно. Домовете буквално съдържаха само това, от което непременно има нужда един дом.“

Основното предизвикателство, което архитектите трябвало да преодолеят, било хем да създадат две отделни къщи, всяка от които да е самостоятелна, но и те да са взаимосвързани. Ето защо решават да планират къщите така, че да „се гледат“ т.е. входовете им са обърнати един към друг, а помежду им да се формира вътрешен двор. Баните и спалните оставили в задната част на постройките.

Къщата на децатаСвоята къща децата (дъщерята и съпругът и) избрали да напомня художествена галерия. Цветът на постройката е бял. Жилищните зони са крайно минималистични. Таваните – високи 3,5 метра, прозорците – дълги, кухнята – тясна, осветлението в спалните – стенно. От тази къща домът на родителите изглежда като още едно произведение на изкуството, разположено в двора

Къщата на родителитеКъщата на родителите е едновременно минималистична и класическаи комбинира кралски, тежки мебели с изчистени линии и пространства. Обзавеждането е тежко и луксозно и основната задача била, да му осигурят достатъчно пространство, така че „да диша“. Прибавили смели цветове, разкошни осветителни тела и пердета и ефектът е лукс, но крайно премерен и изчистен.

Ако и Вие търсите начин за безболезнено съжителство с родителите, така че хем да сте заедно, но всеки да има своето отделно пространство, възползвайте се от тази идея. Ние пък, можем да я планираме и изградим за Вас: RichHouse нискоенергийни сглобяеми къщи.

Източник и снимки: http://100ahouse.com/2016/04/08/bbe-residence/Звънни