Блог

Куклената къща: един красив устойчив дом в Австралия

12 април, 2017 | Сподели: |

Тук предизвикателството било свързано с уширението на къща-близнак. Такива има много и по нашите географски ширини. Идеята била, да се запази добър външен вид, като все пак се придадат допълнителни пространство и нов облик. Тук къщите-близнаци били двуетажни, с плосък покрив. След промяната обаче, едната вече си има напълно обновен и просторен втори етаж – които включва класически заострен скатен покрив. Налице е и разкошна предна дървена фасада на второто ниво – с три отличителни големи капаци на прозорци, оформени като част от фасадата. С цел добавяне на пространство, първият етаж бил пристроен в задната си част.

Архитектите от Day Bukh Architects нарекли проекта „Dolls house“ или „Куклената къща“, поради ограниченото пространство, с което можели да боравят. Днес имотът вече е със 150 кв.м. полезна площ.

Мястото, на което този красив дом издига снага, е предградията на Сидни, Австралия. Целта била оптимизирано, добре организирано, пълно със светлина пространство, което да е модерно, въпреки сравнително скромния си размер. Както, разбира се, да се запази цялостният хармоничен облик на къщата-близнак.

След удължението си дългия приземен етаж изглежда по следния начин: започва в лицевата част на парцела, с градина. След нея следват една след друга две спални. После, библиотека и открита тераса, санитарно помещение. След тях ред е на пространство, което включва кътове за почивка и хранене и кухня. Тук са разположени и стълбите за второто ниво. Приземния етаж финишира с двор, включващ градина и тераса. На горното ниво централно е разположена баня, а от двете и страни – спални.

Къщата е с пасивен соларен дизайн. Тук стъклопакетите са нискоемисионни и се прилагат техники за пестене и повторна употреба на водата. Изолацията е на отлично ниво. Осветлението е LED. Строежът е извършен с рециклирани тухли. Стратегически разпределената в двора зеленина, спомага за летния хлад. Уредите в дома са енергоефективни. Соларни панели също спомагат за по-ниските сметки за електричество.

Ако също искате нискоенергийна къща, стига отлагане: ние сме точните хора за Вас. Изграждаме дървени сглобяеми нискоенергийни къщи. Имаме опит и в пасивните домове. Разполагаме със собствена високотехнологична производствена база, както и със специалисти и опит. Обадете ни се днес!Звънни