Блог

Невероятна къща, вградена в пещера – вижте я тук!

8 февруари, 2017 | Сподели: |

Къща в пещерата

Още веднъж адмирации за архитектите, които мислят напълно извън рамките и създават шедьоври на напълно невероятни места. Този път, чудото е къща, вградена в пещера! Интригуващият проект е осъществен през 2012 г. Намира се в Кордоба, Испания.

Къщата – пещера е с квадратура 104 кв.м. и е дело на UMMO Estudio. Сгушена е в подножията на Сиера Морена – планинска верига с дължина 450 км. Околностите са предимно каменисти – варовикови. Множеството пещери в района, някога са били използвани от фермери за отглеждане на добитък или реколта. Днес обаче, една от тях приютява комфортен дом.

Архитектите споделят, че не са търсели генерални промени. Използвали са вече съществуващите стени и разположение. За тях е било важно да ги запазят, като знак на уважение към старостта и историята на мястото.

Определят пространствата в тази пещерна къща като тихи и чисти, светли и обширни обеми. За да запазят атмосферата на мястото, за подовете използват сходни на варовиковите скали материали – мрамор, бетон. Отварят южни „прозорци“, покрити със стъкло, които да пускат изобилие от светлина във вътрешността. Мебелите, съвсем логично, са от най-добрия за целта материал – дърво. Точно то придава допълнителен уют на пещерната къща и уравновесява камъка.

Всичко необходимо е налично в този оригинален скален имот. Голямо разчупено помещение на няколко нива събира в различните си части кухнята, дневната зона, къта за хранене и спалнята. Оформен е дори лек работен кът с бюро и стол. Банята е отделена, напълно функционална и много красива. Външната веранда е място за отдих и почивка, с разположените удобни маса и столове. Достъпна е от кухнята и основното помещение.

Пещерната къща е поредното доказателство за абсолютната неограниченост на човешкото въображение, което смесва идеи от дълбокото минало, с такива от далечното бъдеще. Ние също сме визионери, които вярват в неограничения дизайн. Създаваме нискоенергийни къщи за всеки вкус. Създайте и своята с екипа на RichHouse!

 

Източник и снимки: http://ummoestudio.es/eng/rh_06.htmlЗвънни