Блог

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ИНТЕЛИГЕНТНИЯ ДОМ

11 октомври, 2019 | Сподели: |

Вчера Ви запознахме с интелигентните решения за интелигентния дом, които все повече набират популярност. Естествено има неща, които трябва да знаете, за да прецените дали комфорта, който предлагат те е достатъчен.

Едно от най-рекламираните предимства на домашната автоматизация е осигуряването на спокойствие на собствениците на жилища, позволявайки им да наблюдават домовете си дистанционно. Те противодействат на опасности като забравена машина за кафе, оставена отключена входна врата и др. Не е изненадващо, че интелигентните домове могат да се справят и с предпочитанията на потребителите. Например, щом пристигнете у дома, гаражната ви врата ще се отвори, светлините ще светят и любимите ви мелодии ще започнат да свирят на вашите умни високоговорители. Домашната автоматизация също помага на потребителите да подобрят ефективността. Вместо да оставяте климатика през целия ден, интелигентната система за дома може да научи поведението ви и да се увери, че къщата се охлажда до момента, в който се приберете от работа. Същото важи и за уредите. А с интелигентна система за напояване, вашата морава ще се полива само когато е необходимо и с необходимото количество вода. С автоматизацията на дома енергията, водата и други ресурси се използват по-ефективно, което помага да се спестят както природните ресурси, така и парите за потребителя.

Недостатък на интелигентните домове е сложността им. Някои хора имат затруднения с използването на технологията. Производителите на интелигентни технологии за дома работят върху намаляването на сложността, за да е приятно и полезно за потребителите. Друг основен проблем е сигурността на интелигентния дом. 80% от потребителите в САЩ са загрижени за сигурността на данните си. Ако хакерите успеят да проникнат в интелигентно устройство, те потенциално могат да изключат светлините и алармите и да отключат вратите, оставяйки дома без защита. Освен това хакерите потенциално могат да получат достъп до мрежата на собственика на дома, което води до по-лоши атаки. В допълнение към сигурността, много противници на интелигентния дом се тревожат за поверителността на данните.

КАК РАБОТИ ИНТЕЛИГЕНТНИЯ ДОМ

Новопостроените домове често се изграждат с интелигентна инфраструктура за дома. От друга страна, по-старите домове могат да бъдат модернизирани с интелигентни технологии. Умен дом са устройства и уреди, които работят заедно, за да създадат мрежа с дистанционно управление. Всички устройства се управляват от главен контролер за домашна автоматизация, често наричан интелигентен център за дома.

Много от същите интелигентни технологии, използвани в интелигентния дом, са внедрени в интелигентни сгради, включително осветление, енергия, отопление и климатизация, както и системи за сигурност и достъп до сгради.
Например, интелигентната сграда може да намали разходите за енергия с помощта на сензори, които откриват колко са обитателите в една стая. Температурата може да се регулира автоматично, като се включи хладен въздух, ако сензорите открият пълна конферентна зала, или изключване на топлината, ако всички в офиса са се прибрали. Умните сгради също могат да се свързват към интелигентната мрежа. С тази технология разпределението на енергията може да се управлява ефективно, поддръжката може да се управлява проактивно и по-бързо да се реагира на прекъсванията на електрозахранването.

Дали да е умна къщата ви или не – решавате Вие! Ние от Rich House можем да ви помогнем при избора на подходящ дизайн и материал за изграждането на новият Ви дом!Звънни