Блог

Поредната добра идея от Япония: къща-градина!

4 април, 2017 | Сподели: |

Garden HouseЯпония е популярна като страната на дълголетниците и изгряващото слънце. Там хората са усмихнати, спокойни и любимото им развлечение е съзерцаването на цъфналите вишни. Ако искате и вие да се насладите на тази феерия в розово, то сега е подходящото време да си запазите билет – цъфтежа на дърветата стартира април месец. Не те обаче, са предмета на настоящия материал. Ще си говорим за друго японско чудо, което пак има в своята основа любовта и дълбоката свързаност на местните с природата – къщата – градина.

Необичайният проект се намира в горите край Karuizawa, Нагано. Дело е на архитектите Hiroi Ariyama & Megumi Matsubara от ASSISTANT. Простира се на 475 кв.м. Къщата е построена през 2016г. и наистина включва в себе си градина. Решението на архитектите е повече от оригинално и интригуващо. Познайте как се казва проектът? Той носи абсолютно подходящото заглавие IT IS A GARDEN или „Това е градина“. Постройката е замислена и изпълнена като къща за гости, в която има арт – галерия, съхраняваща колекцията от произведения на изкуството на собственика. Това е място преди всичко за вдъхновение.

Формата на IT IS A GARDEN е напълно изчистена и квадратна. Покривът на едноетажната сграда е плосък, но включва различни наклони и разчупени елементи. Различното тук обаче, са целите пет вътрешни двора, около които е разпределено жилищното пространство.

Фасадите са бетонни и включват и черно стъкло, което недвусмислено маркира границите между интериор и екстериор. Вътрешните градини нямат покрив – а гледат небето, звездите и околната гора. Ритмичната геометрия на дома прави вътрешността на IT IS A GARDEN логично и изчистено пространство.

Вътрешните дворове са проектирани с оглед максимално огряване през всеки ас на денонощието. Вътрешните помещения на дома гледат към тях. Всяка градина има своя специфичен облик. Светлината обаче, навлизаща през различни ъгли и пространства, превръща този дом в интересна игрова площадка, през която се гонят сенки, слънце и луна. Търсен е и ефектът на komorebi – взаимодействието на светлината с листата на растенията в дома. Японците умеят да вплащават връзката си с природата във всичко – в настоящия случай – с дома и то какъв – IT IS A GARDEN.

Ако мечтаете за подобна нестандартна къща – градина, или пък искате нещо съвсем различно – в каквито и мащаби и дизайн да е то, ние сме точните хора, на които да го доверите: RichHouse сглобяеми нискоенергийни къщи за всеки.

 Звънни