Блог

Предимства и недостатъци на полиетиленовите и поликарбонатните оранжерии: Част II

27 март, 2017 | Сподели: |

Каква оранжерия да изберете? Може би този материал ще ви помогне. В първа част на: „Предимства и недостатъци на полиетиленовите и поликарбонатните оранжерии: Част I‘ поговорихме за предимствата и недостатъците на стандартните полиетиленови оранжерии. Продължаваме с техния подобрен вариант:

Хоби оранжерии с покритие от Армофол
Да започнем с информация за това, какво е Армофол: Продуктът е български, дело на родни учени. Произвежда се в Русе. За разлика от стандартния полиетилен, тук дебелината е 400 микрона и имаме УВ защита. Материалът е подсилен със специална мрежа.

Предимства:
Благодарение на дебелината си от 400 микрона, материалът не се къса и издържа натоварване от 1100 нютона/ 5 кв.мм. Градушките и птиците не представляват опасност за оранжерията, покрита с Армофол. Устойчив е на УВ влияние. Материалът е и покрит със специална добавка, която помага при изпарение на водата от почвата капките да не капят от покритието на оранжерията, а да се стичат по него. Пропуска по-малко светлина от стандартния найлон, което превантира изгарянето на растенията през късната пролет и лятото. Животът на материала е 10 години. Монтира се бързо. Цената му е малко по-висока от тази, на оранжериите, покрити със стандартен полиетилен, поради усилените качества на материала – около 750 лева за оранжерия от 16 кв.м.

Недостатъци:
Тук реколтата също е с 10% по-ниска, защото пчелите не могат да опрашват растенията.

Хоби оранжерии поликарбонат
Оранжериите, покрити с поликарбонат изглеждат много естетично и отиват на всеки двор. Освен отличния си външен вид, те се отличават и с добив на много добра реколта. Защо това е така? Тук покритието задържа максимално топлината и това резултира в по-ранна реколта, в сравнение с другите типове оранжерии. Отново са налични УВ защита и покритие, което гарантира стичането на капките изпарена почвена влага, а не капенето им върху растенията, което причинява изгарянето им. Оранжериите, покрити с поликарбонат не подлежат на повреди от градушка и птици. Тук пропуснатата светлина също е по-регулирана, което спомага добруването на къснопролетната и лятната продукция. За разлика от полиетиленовите оранжерии, тук опрашването на растенията е нормално и не се губят проценти от реколтата. Животът на поликарбоната е значително по-дълъг от този, на полиетилена – около 10 години. Цената предвид предимствата и естеството на материала, е по-висока: около 1050 лева за 12 кв.м.

Недостатъци:
По-висока цена, компенсирана от по-високи добиви. Инвестицията се възвръща за около година.
По-бавно сглобяване, в сравнение с полиетиленовите оранжерии – около ден-два.

Цените на оранжериите са важни, всеки разполага с бюджет, в който може да отдели. Още по-важни обаче, са характеристиките на съоръжението, което ще изберете за своята градина. А вие избрахте ли своята оранжерия?Звънни