Блог

Страхотна къща с екстериор бленд от дърво и каменни плочи!

2 май, 2017 | Сподели: |

Страхотните къщи са навсякъде по света. Днес, ще ви представим една от тях. Намира се в Кю (Kew) – предградие на Мелбърн, Австралия и се казва къща „Чарлз“ (Charles house). Проектът е дело на Austin Maynard Architects и е завършен през 2015г.

Въпреки внушителната си площ от 348 кв.м. къщата не изглежда масивна и скучна. Точно това била целта на създателите и. Клиентите, искали дом, които да могат да обитават поне четвърт век – къща с перспектива, в която да има място и за децата им и евентуално, техните деца. Нужна била адаптивна постройка, която да събере деца и родители мирно под един покрив. Търсели се практичност, но и ниски разходи за поддръжка. Собствениците искали да имат и голяма градина, пълна със светлина и водни елементи.

„Чарлз“ не е масивен дом, ограден с висока ограда. Постройката е изключително красива, интересна и раздвижена. Вместо общо кубично тяло, тя изглежда като свързани една за друга различни форми – които образуват хармонично цяло. Тяхната индивидуалност се подчертава от различните каменни плочи, с които всяка част от дома е облечена отвън. Част от фасадата пък, е с дървена външна ламперия. Две от секциите, са свързани с мостове и езерца. Каменната облицовка отвън, на места прелива в интериора.

Тук особен акцент а и характерност на постройката придават именно вече няколко пъти споменатите каменни плочи. За тях грижа има местна фирма с изключителен опит и реноме в тази област, която е била ангажирана и за възстановяването и поддръжката на каменните покриви на множество исторически сгради в Мелбърн. Десетилетния опит на компанията утвърждава технологията на покриване с каменни плочи не само на покривите, но и на стените на сградите. Самите форми пък, също са препоръчани като най-удачни от контрактора – специалист.

В къща „Чарлз“ са заложени принципите на пасивното строителство. Изолацията е отлична, водата се събира, стъклопакетите са специални, налице са щори за стратегическо засенчване и соларни панели и т.н. Първото ниво на дома е отделено за дневна зона, кухня, трапезария, гараж и работилница и зони за почивка. Спалните, са на втория етаж и общо са четири.

Къща „Чарлз“ е доказателство, че архитектурата и дизайнът са практически неограничени. Принципите на пасивното строителство залегнали в нея пък, са гаранция за ниски експлоатационни разходи. Подобни домове – красиви и нискоенергийни, изграждаме и ние: RichHouse: къщи за всеки.Звънни