Блог

Чудите се как изглеждат традиционните бразилски къщи? Те са… Част 1

8 февруари, 2017 | Сподели: |

Различни! В тях са преплетени различни елементи от митологията, историята, традициите на бразилците. Също, както е и с нашите традиционни къщи. Както те изглеждат екзотични за чужденците, така и за нас бразилските традиционни домове носят една различна естетика.

Чудесен пример е тази разкошна къща от Olho d’Água do Casado, Alagoas, западна Бразилия. Сегашния си вид добива през 2016г. с помощта на Tavares Duayer Arquitetura. Преди това е била, нека кажем меко, трагична полуразрушена схлупена постройка, на път да се разпадне.
Стара бразилска къща Днес обаче, няма и следа от някогашното окаяно състояние на къщата. Тя грее в красиви нови цветове – бяло, зелено, синьо, а на предната и веранда пространство делят пъстър хамак и големи кактуси.

Нова традиционна бразилска къщаСтените са здрави, прозорците и вратите – също и изобщо, имотът изглежда много приветлив, пъстър, поддържан. Чак да се чуди човек, как са успели Tavares Duayer Arquitetura да постигнат тази невероятна трансформация.

Традиционна бразилска къща отвътреОще на верандата пред дома, ни посрещат традиционните за страната плетени кошници. Такива има и вътре в къщата. Подобни като техника на изработка са и различни елементи в интериора – от кръгли плетени стенни декорации до абажур за настолна лампа. Килимите са в меко естествено екрю. Диваните и столовете изглеждат съвсем обикновени. Изпълнени са в същите цветове, но пъстри възглавници и дървени елементи им придават несравнимо очарование. Мебелите не са много, но пък ефектни и напълно достатъчни. Греят в естествени дървесни тонове и са излезли изпод ръцете на местни майстори. Всички врати и прозорци са морско сини.

Традиционни керамични съдовеЧаст от атмосферата на дома идва и от различните керамични съдове. Много от тях не са украсени, други са оцветени и с традиционна, лека, ненатрапчива украса. Дървени лъжици формират стенна декорация. Лавици нарязват бялата стена на правоъгълници, пълни с фенери, кутийки, лампи.
Празни стени в тази бразилска къща няма. Тук всичко е традиции, декорации, предмети от бита, преплетени в красиви съчетания. Традиционни картини заемат една от стените. След тях – още плетени кръгли елементи. След тях – голямо тъкано пано, събрало всички цветове на дъгата. И докъдето ти погледа стига, всичко е притегателно, уютно, красиво и пъстро.

Бразилска къща отвътре

Продължението:
Чудите се как изглеждат традиционните бразилски къщи? Те са… Част 2

Междувременно, ако и Вашето сърце милее за роден дом и къща, с удоволствие ще построим традиционна българска такава за Вас. За нискоенергийни сглобяеми къщи RichHouse, граници няма.

Източник и снимки: http://www.tavaresduayer.com.br/Звънни