Блог

Какво не знаем за суперхраната карфиол: Част 2

8 септември, 2017 | Сподели: |

Карфиолът, заедно с броколите и брюкселското зеле, печели все повече почитатели. Днес, той е популярен като една от суперхраните, благодарение на многобройните си ползи за нашето здраве.

Той е подходящ за хапване не само по време на диета, поради своя отрицателен енергиен баланс, но и постоянно – защото спомага на по-доброто ни здраве.

100 грама от този полезен зеленчук, съдържат само 25 калории, 2,5 гр фибри и 2,4 гр захари, 5,3 гр въглехидрати, както и 91.9 г вода; витамини А, C, К, фолиева киселина, холин; минерали – калций, магнезий, фосфор, калий, натрий. Като цяло, 100 грама карфиол ни набавят 37 мг омега-3 мастни киселини съответно 11 мг Омега-6 мастни киселини.

Карфиолът е много добър антиоксидант и е с високи противовъзпалителни свойства. Повишава способността на черния дроб да елиминира потенциално токсичните вещества и детоксикира кръвта и черния дроб. Поддържа електролитния баланс и заздравява костите.

Допринася за по-здраво сърце и намалява риска от инсулт. Подпомага храносмилането и здрвите стомах и черва. Заздравява имунната система и спомага поддържането ниски нива на холестерол.

Карфиолът съдържа Indole-3-carbinol, който според последните изследвания превентира рака на гърдата и другите видове рак при жените. Освен това, съдържа и сулфорадан, които пък убива раковите стволови клетки и според някои учени, може би е ключът към елиминиране на болестта в бъдеще.

Поради съдържанието на пурини, които пък повишават пикочната киселина, карфиолът не се препоръчва за хората с подагра и бъбречни проблеми. Съдържа и вещества, които затрудняват усвояването на йод и синтеза на хормони на щитовидната жлеза – затова и не се препоръчва за хора с подобни проблеми.

Всички изследвания потвърждават статута на карфиола като суперхрана. Можете да си го отгледате сами в оранжерията и извънсезонно. Оранжерията, като цяло, също е източник на здраве. Оранжерията ни приближава до природата, спомага за снижаване на стреса и ни позволява сами да отгледаме храната си. Оранжерията, заселена с броколи и други полезности означава собствено производство храна, с проверен произход. Тя пък, е залог за по-добро здраве. А вие? Имате ли си оранжерия?

Снимки: www.12wbt.com;



Call Now ButtonЗвънни