Блог

Какво не знаем за суперхраната карфиол: Част 1

31 август, 2017 | Сподели: |

Някога, карфиолът бил чест и почетен гост на трапезата на Луи XIV. Присъства и в редица кулинарни книги, в скандални комбинации с фоа гра и младо телешко. Последните години, той връща позабравената си слава и у нас, и по света – този път, със статут на суперхрана.

На външен вид, карфиолът е идеален пример за фрактал – или структура, при която всяка част е подбие на цялото. Карфиолът представлява обвита със зелени листа ядлива глава, съставена от множество сбити една към друга разклонения (розички).

Цветовете, които различните видове карфиол имат, са бял, оранжев, зелен и лилав. Оранжевият съдържа бета каротин, като морковите, на които дължи цвета си. Зеленият, е познат и като Romanesco броколи и може да бъде открит и под това име. Лилавият е с такъв цвят поради съдържанието си на натоциани – водоразтворими пигменти, които се съдържат и примерно в червеното зеле и червеното вино.

Карфиолът се числи към т.нар. храни с отрицателен калориен баланс (англ. negative-calorie food). Това са храните, за чиято преработка, организмът ни изразходва повече енергия, отколкото те му носят.

100 грама карфиол съдържат само 25 калории. Другите полезности в карфиола, ще разгледаме в част 2 на „Какво не знаем за суперхраната карфиол“. Там, ще отделим внимание и на конкретните ползи, които той носи за нашето здраве.

Сега, ще отделим няколко реда на оранжерията. В оранжерия можете да си отгледате карфиол и извънсезонно. Оранжерията е мястото, където можете сами да произведете храната си. Така, тя ще е максимално полезна за вас, защото не само ще сте я отгледали сами, но и ще е с напълно проверен произход. Оранжерията носи ползи за здравето и по друга линия. Заниманията в нея снижават стреса, приближават човек до природата и са чудесна алтернатива на психоаналитика и щандовете с плодове и зеленчуци в супермаркетите. Оранжерията е това, от което се нуждаете, за да стане животът ви още по-пълноценен. Отгледайте сами храната си и снижете нивата на стрес – време е за оранжерия!



Call Now ButtonЗвънни