Блог

Как да изберем правилно покритието за оранжерията си

4 ноември, 2017 | Сподели: |

В България има средно 278 слънчеви дни годишно. Когато се занимаваме със земеделие и избираме покритие за своите оранжерии, този факт е винаги от значение.
Има много фактори, по които поликарбонатът превъзхожда стъклото, ето защо е и много по-търсен материал за оранжерии. При избора на поликарбонат трябва да знаем каква е дебелината му и колко микрона е УВ защитният му слой. Тези детайли е добре да бъдат подбрани, ако искаме да защитим посевите си.
Производителите на поликарбонат препоръчват за нашия климат минимална дебелина на материала 4мм и УВ защитен слой от 50 микрона. При такива параметри животът на поликарбоната ще е не по-малко от 10 години.

Разбира се, на българския пазар има и много некоректни производители, които продават по-тънък от 4мм поликарбонат и без УВ защита. Важното е да се знае, че такъв поликарбонат издържа не повече от 2 години и струва няколко пъти по-скъпо от полиетилена.

Освен поликарбоната друг добър вариант за покритие на оранжерии е армофолът. Това е български продукт и се произвежда в Русе. На този продукт производителят дава 5 години гаранция и 10 години срок на „работа”. Армофолът прилича на армирания полиетилен, но е 2 пъти по-дебел и по-тежък 450 микрона или 550 грама на квадратен метър.
Армираният полиетилен тежи 200 грама на квадратен метър и за да живее повече от 2 години, трябва да има УВ защита.
Ако решим да използваме за покритие полиетилен, се препоръчва теглото му да бъде над 150 грама на квадратен метър. За да живее повече от 1 година, този материал трябва да има УВ защита.
Надяваме се, че сме Ви помогнали с избора на правилното покритие !



Call Now ButtonЗвънни