Блог

Колко години издържа една сглобяема къща?

31 март, 2020 | Сподели: |

Всяка година технологията за изграждане на сглобяеми къщи става все по-популярна. Първо, защото те са значително по-евтини. Втората причина за популярността на тази технология е възможността за кратко време да се изгради къща. Много хора харесват това, че можете да получите жилищна сграда след един-два месеца. Третата причина е екологичността на технологията. Една сглобяема къща се прави изключително от естествени материали. По енергоспестяващи характеристики тя далеч изпреварва къщи от тухла, бетон, камък и дори от масивна дървесина.

Срокът на експлоатация на една сглобяема къща зависи от спазването на строителните норми и правила по време на строителството и от качеството на материалите.
Сглобяемите къщи RichHouse се изграждат с конструктивни изолационни панели. Те представляват плоскост от експандиран пенополистирол, на който от двете страни са залепени с лепило OSB плоскости. OSB е дървесна плоскост с подредени по дължина дървесни частици (100% иглолистна дървесина) в лицевите слоеве и подредени напречно в средния слой. За производството на панелите се използва влагоустойчиво OSB 3. Такава дървесина може да стои повече от 100 години без значителни структурни промени. Затова с тази технология експлоатационният живот на сглобяемите къщи достига 100-150 години.

Експертите казват, че правилно проектирана и изградена сглобяема къща, без отклонения от строителната технология, ще издържи повече от 100 години. В Канада, САЩ и скандинавските страни вече има столетници от този вид къщи. В Норвегия има сглобяеми къщи, построени преди 200 години. За сравнение експлоатационният живот на една тухлена къща е около 70 години, а от пенобетон – само 20 години.

Така че от всичко по-горе може да се направи един извод. Ако подходите към строителството с цялата отговорност и се доверите на професионалисти, тогава експлоатационният живот на сглобяемата къща ще бъде поне 150 години. Разбира се, след 100 години вероятно ще има нужда от допълнителен ремонт. Но след това ще можете да живеете в нея още поне половин век.



Call Now ButtonЗвънни