Блог

НИСКО ЕНЕРГИЙНИТЕ ДОМОВЕ ПОДОБРЯВАТ ЖИВОТА

19 ноември, 2019 | Сподели: |

Използването на енергия от домакинствата значително допринася за глобалните въглеродни емисии. Международната политика твърдо се насочва към богатите на технологии домове с ниска и почти нулева енергия. Тоест сгради, предназначени да намалят нуждата от допълнително отопление, охлаждане и осветление. Те използват ефективни или възобновяеми енергийни технологии, за да намалят потреблението на енергия.

НИСКО ЕНЕРГИЙНИТЕ ДОМОВЕ УДОБНИ И ДОСТЪПНИ ЛИ СА?

Хората чувстват ли се уверени, използвайки така наречената интелигентна енергийна технология, предназначена за ниско използване на енергия? Какви системи за поддръжка са ни необходими, за да помогнем на хората да живеят в къщи с ниско съдържание на въглеродни емисии?
Те са предназначени да създават комфортна температура през цялата година и са снабдени със слънчеви фотоволтаични системи, слънчева топла вода и дисплеи с обратна връзка на живо, за да покажат използването на енергия на домакинствата им, плюс редица уреди и оборудване. Комбинирани, тези системи намаляват както годишното, така и пиковото потребление на енергия и доставят голяма част от тази енергия при нетно въздействие на въглерод. Домовете с ниска енергия създават широк спектър от физически и психически промени. Подобряват се здравето и качеството на въздуха в помещенията. Дори идеята да живеем в по-здравословен и екологично устойчив дом може да доведе до промени в начина на живот.
Целевите домове с ниска енергия също дават икономически възможности на домакинствата с ниски доходи. Изследванията показват, че спестяванията от сметките за енергия позволяват на тези семейства да си организират годишни семейни почивки.
Въпреки че международната политика твърдо се насочва към технологични ниско енергийни домове, изследванията показват, че не всички технологии са лесни за използване или лесни за разбиране. Подобренията в дизайна чрез създаване на по-добра обратна връзка на потребителите ще бъдат критично важни, за да се отговори на истинските нужди на хората.

Прехода към нискоенергийни и нисковъглеродни домове е от голямо значение, както за хората, така и за природата. Подобряването на реалното качество на живот и намаляване на въглеродните емисии са стъпка към удължаване на времето ни тук, на Земята.

Източник theconversation.com



Call Now ButtonЗвънни