Блог

Красив жив плет или цветна стена оформете с вечнозелената пираканта

15 юни, 2016 | Сподели: |

Зад екзотичното наименование пираканта, стои красив широколистен вечнозелен храст с латинско име Pyracantha coccinea. Достига височина два до три, четири метра. Обича слънце, но вирее и на полусянка. Листата му са зелени, лъскави и назъбени. Цъфти през пролетта с яркобели цветчета. Пираканта е устойчив на студ. Нуждае се от умерено поливане. Понася много добре замърсяване, запрашаване и дори градската среда не е проблем за доброто му безпроблемно развитие.

Пираканта е изключително подходящ за оформяне на жив плет. И напълно в духа на плета – да разделя; има бодли. Зеленината през периодите на плододаване на храста е обсипана с малки плодчета – в червено, оранжево или жълто. Външният вид на подобен жив плет е повече от добър – особено ако го оформите от растения в трите цвята. Плодчетата са изключително ефектни, а и много дълготрайни – през цялата есен и част от зимата пираканта все още гордо ги носи. Дали ще засадите пираканта самостоятелно или ще изберете да оформите от няколко растения красив жив плет, преценете спрямо нуждите си. При всички случаи, той ще се превърне в прекрасно свежозелено петно, обсипано с пъстри мъниста, което ще радва и впечатлява семейството и гостите Ви. Спокойно можете да покриете с него някоя стена.

Пираканта не е капризен спрямо почвата. Дори и варовитата не е препятствие пред добрия му растеж и развитие. Нужно му е умерено количество вода – как да се ориентирате – просто не го оставяйте да изсъхне. Има ли засушаване, стига да не е много студено, полейте го.

firethorn-pyracantha

След прецъфтяване добре е да подрежете пираканта. Напомняме, че има бодли – използвайте ръкавици. Отстранете нежеланите клонки, но внимавайте, да не повредите плодчетата, чието появяване предстои. Първите години е добре често да го подрязвате и оформяте – расте бързо и интензивно.

Можете да отгледате пираканта от семена, резници или пък да си купите растение в контейнер.

Пираканта е отличен избор за всяка градина не само заради високите си естетически качества през всички сезони, но и заради своята непретенциозност и бърз растеж.



Call Now ButtonЗвънни