Блог

Българската къща – постижима и НЕилюзорна

5 май, 2016 | Сподели: |

Българската къща… Какво виждате, когато си мислите за нея? Жеравна? Копривщица? Боженци? Много зеленина, каменни зидове, тикли, дърво, белосани стени.. Трикраки столчета, софри, огнища, пъстри български черги, халища, плетени възглавници, миндери, мангали за кафе и отопление… Медни и керамични наши си съдове, менци, синии, сахани по полиците… пиростия, лампи, от едно време, с фитила и стъкления му похлупак… здравец, чимшири, дувар…

Българската къща е здраво вкоренена в нас, българите, Тя е жива в безбройните кътчета, обявени за архитектурни резервати, пръснати из родината ни. Българската къща е жива традиция. Тя е пространството, което са обитавали тези, живели много преди нас. После – тези след тях и така, колелото на времето се върти и някак, се озовахме заобиколени от панели и бетон.

Българската къща е това, към което мислите ти бягат, когато се замислиш за спокойствие, тишина, въздух, летата при баба или пък просто прочетеш разказ на Йовков. Пуф! И си там. За момент усещаш вятъра. Аромата на история, на прясно окосена трева, на жив огън…

leshten-snimka

Българската къща е не химера, а нещо, абсолютно постижимо с реални измерения. Тя никога не е спирала своя живот и Възраждане. Все повече българи, от всички възрасти, избират Българската Къща. За свой дом, за уикенди, за бягства, за собствено земеделия, за деца, бягащи на воля, за въздух, светлина и свобода.

Наред със старите, вековни български къщи, никнат нови, в стилове от всички краища на страната ни. Наместват се, покриват се със зеленина, опушват комините си. Подслоняват задължителните модерни удобства. Гледаш го отвън – истории, традиция, красота, изградени от камък и дърво. Вътре обаче – парно с водна риза, миялна машина и пералня. Удобствата и традицията плавно се хващат за ръце и формират привлекателно пространство.

Корени и живописна история, това имаме, ние българите. Добавете дивна природа, вековни традиции, обичаи и колорит и … картината е пълна. Не спирайте по пътя към мечтите си. Граници няма. Българската къща е точно зад ъгъла на всичко, което Ви спира по пътя към нея. Дали ще изградите нова такава, в камък, дърво, с професионалисти или ще купите старо бижу, милеещо за нови стопани и грижовна ръка и ще го възстановите стъпка по стъпка с качествени, естествени материали, решавате Вие. Вашата българска къща Ви очаква. Какъв по-добър завет за децата, от бащино огнище, където да се връщат?
Имат ли цена спомените и традициите?



Call Now ButtonЗвънни