Блог

Таен бункер от Студената война днес е комфортен дом

15 септември, 2016 | Сподели: |

Безброй сгради, служили в миналото за едни цели, днес се трансформират и намират своето ново приложение. Църкви, вятърни мелници, складове, конюшни живеят втори, различен живот. Точно това се случило и с тази сграда в Chislehurst, Великобритания.

По време на студената война, през 1951г. правителството на страната решило, че има нужда от секретни сигурни бункери, които да приютят силните на деня в случай на ядрена атака. Тази сграда е именно едно от тези укрепления. Тук били складирани храна, вода, гориво. Имало стая с карта, както и душове; дизелови генератори захранвали електрическата и комуникационна системи и се грижили за чистия въздух. Сградата била едната от 4-те подобни в Лондон и разбира се, била изградена от доволни количества бетон.

С времето, била изоставена и забравена – до 1998 г. Тогава, тя претърпяла първата си трансформация в комфортен дом. Това, разбира се, не станало бързо, нито лесно. Две години продължили ремонтните работи по постройката, за да стане тя безопасна и удобна за обитание. Били „изрязани“ врати и прозорци, а във вътрешността на някогашната сива постройка, бил добавен плувен басейн. За да се отвори към външния свят, сградата получила и специален стъклен отваряем покрив, на който дължи днешното си име – Стъклената къща. За разкош и като последна стъпка в превръщането и в комфортен дом, сградата получила собствена интелигентна система, която управлява всичко – от прозорците и завесите, до озвучаването на помещенията.

bunker2

Под предната морава, скрити от хорските очи, са троен гараж и стая за игри. Трансформацията, която архитектите постигнали, е повече от забележителна. Сивото било претопено, в името на комфорт, цвят, светлина и удобство.

Днес стъклената къща е на пазара за недвижими имоти. Цената и е около 3 млн. паунда. Изкушава с многобройни помещения и удобства – входно лоби, стая за рисуване, трапезария, кухня, 4 спални, 2 бани… Помещенията за сън са разположени около вътрешния басейн.

Стъклената къща днес не напомня с нищо на миналото си предназначение. Под острия и стъклен покрив, мека мебел приканва към почивка и отмора, окъпани в светлина. Комфортен дом, който е застинал в тихо очакване на новите си собственици.

bunker3

Ако разполагате със стара сграда, която искате да преустроите – обадете ни се. Ще Ви помогнем да я възстановите и пренаредите. Строителство, ремонти, материали, специалисти – това е МКМ БГ Груп – верен помощник във всеки проект за ново строителство и ремонт и освежаване на стари постройки. При нас ще откриете и отлични строителни материали.

Източник и снимки: www.jdmestateagents.comЗвънни