Блог

Casa Vergara – къща от… чували пръст!

9 ноември, 2016 | Сподели: |

Тази необичайна постройка е дело на José Andrés Vallejo. Построена е в Богота, Колумбия през 2011г. При изграждането и е използвана необичайна концепция за устойчиво строителство и т.нар. архитектура на баланса, която използва нестандартни, алтернативни технологии и предполага сгради с минимално влияние върху природата, но и съвременен дизайн. Архитектурата на баланса изисква употреба на нестандартни непреработени строителни материали като почвата.

La Casa Vergara е сеизмичноустойчива, със съвременен дизайн, но и изградена от почва. Възможно ли е? С внимателно планиране, да. В световен мащаб, употребата на пръстта като строителен материал почти е изчезнала, докато иранският архитект Надер Халили (Nader Khalili) не я възкресява през 90-те години на миналия век. Той създава т.нар. superadobe – конструкция от дълги платнени чували пръст. Те се подреждат последователно, като крайнта конструкция напомня тази на кошер с арки и куполи.

casavergara17

Конкретно в La Casa Vergara superadobe е изградена с употребата на следните материали: земя (пръст)/ цимент, цилиндрични торби и бодлива тел, която се разполага между чувалите с пръст. прозорци, врати се оформят с дърво, плочите между нивата се леят по стандартна технология. Сградата се измазва отвън, а след изсъхване се оцветява. Гредите на таваните се оставят видими. Монолитна сграда, построена с тези изброени средства, елиминира триенето между структурни и неструктурни компоненти и така създава възможност за създаване на органични, гъвкави пространства. Тези жилища са с минимално влагане на индустриални материали като гофрирана стомана и бетон, генериращи въглеродни емисии. Този тип строителство е възкресена стара техника, която освен че е щадяща за природата е и евтина.

casavergara32

Ние няма да Ви върнем толкова назад в историята. Строим не с пръст, а с нискоенергийни панели, които разкрояваме според конкретния проект в собствената си производствена база. Нискоенергийни сглобяеми дървени къщи RichHouse са стъпка в посока по-ниски разходи. Нашите къщи, вили, постройки са с практически неограничен дизайн, съобразен изцяло с Вашите изисквания.Звънни