Блог

Декингът – красива и здрава външна настилка

18 май, 2016 | Сподели: |

Декингът е красива външна екстериорна настилка. Добавя мекотата на дървото към откритите пространства на къщата.

Терминът „декинг“ е директна заемка от английски език. Едно от основните му значения е именно „облицовка за под“.

Последните години декингът трайно се настани сред предпочитаните настилки за екстериорно оформление. Позволява да оформим красиви външни кътове, които могат да имат най-различно предназначение. Чрез декингът обособяваме избрано пространство от двора, придавайки му красив и завършен вид. Дали ще добавите градински мебели, люлка или ще оформите зона около джакузито, избирате Вие.

Дървото, както всички знаем, е материал използван от човека в строителството от най-ранните ни години. То обаче, освен много красив, е и материал, с нужда от редовна поддръжка, податлив на външни влияния.
С времето обаче, редица смесени и алтернативни материали ни дават начини да елиминираме недостатъците на дървото, запазвайки красивия външен вид.
Такъв е WPS (Wood Plastic Composites) декингът. Той се получава точно по такъв начин, при стабилизиране на дървения материал във вид на смлени частици дърво с полимерни съставки = дървени композитни панели. За разлика от традиционния дървен материал, те са по-здрави и издръжливи, като носят визията на дървото при повишени устойчивост и здравина.

Декингът освен носител на чисто естетически функции, носи и много други полезности. Той е изключително здрав. Не се драска и съответно няма образуване на трески. Устойчив е на плесени. Има дълъг живот. Не се хлъзга и деформира.

Масивният декинг пък се създава след подходяща обработка на различни подходящи видове дърво. Той носи красотата и шарките на материала, от който е създаден. Такъв е примерно, акациевият декинг. Той е също като своите смесени с полимери събратя, освен красив и издръжлив, устойчив на влага, плесени, гниене.

Декингът добавя допълнителни уют, красота и изисканост, на дворните и не само пространства, които покрива. Обособява ги и ги прави привлекателни и лесно отличими. Любим елемент е и на ландшафтните и на екстериорните дизайнери.Звънни