Блог

Енергоефективна къща в оранжерия Naturhus – зелен еко дом, с шведски корени

11 февруари, 2016 | Сподели: |

Все повече хора с времето осъзнават вредите, които нанасяме на природата. В желанието си да я опазят и щадят максимално с начина си на живот, те избират за семействата си еко къщи. Времето и разходите, които подобен проект изисква обаче, често са твърде високи. Решение за скандинавците, дават идеите на еко архитект (да, има и такива) Bengt Warne – човек, оставил солиден опит в областта на ефективното зелено строителство. Неговото доста необичайно решение е къща, затворена в оранжерия, която нарича Naturhus.

Sacilotto-and-Granmar-House-in-a-Greenhouse-10-696x366
Sacilotto-and-Granmar-House-in-a-Greenhouse-1

Природата е движеща сила на устойчивия енергоефективен дом, създаден от еко архитекта – визионер. Дъждовната вода се събира и използва за къпане, пране и миене на съдове, а после – за напояване. Градинските и кухненски отпадъци се компостират. Представителите на флората пречистват и обогатяват въздуха. Топлината от тази своеобразна оранжерия се съхранява в основите на къщата. Тази оригинална „печка“ от камъни и вода е в състояние да топли дома и при екстремно ниски температури. Има и камини на дърва. Дебело стъкло осигурява във вътрешността приятен средиземноморски климат. Освен топлина през зимата, това позволява отглеждането и на различни култури – смокини, праскови, киви, грозде и други, които без подобни подходящи условия, едва ли биха харесали скандинавския климат. Naturhus е почит към природата, разходи за поддръжка наполовина и два допълнителни месеца за отглеждане на реколта.
Първата природна къща, затворена под стъклен похлупак, е построена в Saltsjöbaden, Стокхолм през 1976 година.
Warne: „Животът в оранжерия, е живот в четири измерения, като времето е представено чрез движения на естествено рециклирани безкрайни потоци на растеж, слънце, дъжд, вятър и почва, в растенията, енергията, въздухът, водата и земята. Аз наричам това ПРИРОДНО жилище. “
Мнозина архитекти използват идеите, залегнали в създаването на идеята къща-в-оранжерия, в създаването на своите еко жилищни пространства.
Naturhus обаче, е създадена за специфичните климатични условия в Скандинавието. За българските капризи на времето – висококачествени оранжерии, енергоефективни къщи, разнообразни решения в областта на строителството и изолациите, открийте при нас.

Източник: www.offgridquest.com/homes-dwellings/family-wraps-their-home-in-a-greenhouse; www.architecture.ideas2live4.com/Звънни