Блог

За хижата, с любов

15 февруари, 2016 | Сподели: |

Дали всъщност българската хижа не е вилата? По-скоро не. Вилата е място, където не само се почива, но и се работи здраво. Винаги има какво да се свърши – от домати, през компоти, до мушкато (или модерния му вариант магнолия) до печен пипер. Българско, истинско, традиционно. Оставяме вилата настрана за следващия път.

hit2
hit3

Да си поговорим за хижата. Чужбинците отдавна са открили чудото на това място. Заслон, скътан някъде сред природата, на страхотни гледки, зелено, езерно, горско – в зависимост от предпочитанията и възможностите.
Хижата е мястото, където бягаш, когато те стегне шапката – от работата, проблемите, шума, знаеш си, каквото те дразни. Потопен в блажена тишина четеш, зяпаш, търсиш гъби (с това внимателно!!) необезпокояван от н-и-щ-о (поне нищо обичайно). Та, чужбинците си му викат уикенд хижа, ползват като заместител на психоаналитика и явно работи, защото все повече хора се сдобиват с такова чудно място.

hit4
hit5

Хижата е малка, спретната къщурка, с много природа, спокойствие и тишина отвсякъде – „къщурка с покрив и вратичка, посред гората сам-самичка“ (да, познато ти е от „Сиводрешко и Бързобежко“). За направата и се използват естествени материали – дърво, камък и често е покрита (освен заобиколена) със зеленина. Основната разлика с вилата, е че тук градина липсва – както и съответните твърде близки съседи. Хижата е мястото, което те пази от капризите на природата, докато на закрито и уютно си потънал до ушите в нея. По твои си причини. Обикновено е малка и се състои от едно помещение, но ако си много ларж и обичаш гостите, що пък да не я направиш по-голяма, та да има къде да ги подслониш? Камината е задължителна. Ако наблизо има езеро (за риболов и не само) или пък конна база, получаваш още точки релакс. Все пак, добре е мястото, което ще избереш за своята хижа, да не е вдън гори тилилейски, а на по-достъпно място.
Хижата звучи уютно. Носи само ползи. А и винаги, ако ти доскучае, можеш да се върнеш обратно в цивилизацията. До следващия път. Тя ще си е там и ще те чака. (избирай внимателно локацията, да не се окаже, че и гости има) Какво мислите? Има ли бъдеще хижата в България? Можем ли да почиваме без да садим и поливаме?

Хижата взе да Ви звучи добре. Ако искате да узнаете повече и за материалното и измерение, свържете се с нас. Хижи, вили, къщи – вие избирате, ние строим.

Източник: www.adventure-journal.comЗвънни