Блог

За пипера (чушката) и дългия и живот в оранжерията

3 май, 2016 | Сподели: |

Латинското име на пипера е Capsicum annuum. Родината му е далечна Америка и по-точно тропичните и части. Въпреки споделеното име, този зеленчук е от семейство Картофови и няма общо с черния пипер, който е от съвсем различна фамилия, а именно – пиперови.
Вариациите на пипера са много. Различават се по цвят, вкус, форма, размер. За всички тях с оглед високи добиви и бърз растеж, подходяща е оранжерията. Цветовете преливат от бяло, жълто, оранжево и червено до зелено и виолетово. Размерите също са много разнообразни. Теглото на различните видове пипер варира от скромните пет грама за малките, но наистина люти чушки, до големите си вкусни братовчеди, с тегло до 200 грама. За растежа на всички видове пипер обаче спомага оранжерията. В нея чушките се чувстват добре, растат защитени, бързо и плодотворно.

Основно, делим чушките на два вида – сладки и лютиви.
FN_Peppers-Group-Ingredient

Лютите чушки са най-богати на витамин С. Количеството му за 100 грама от малкия опасен зеленчук е до цели 240 мг. Лютите пиперки съдържат веществото капсаицин, което по същността си е образувано от седем взаимосвързани алкалоида. Именно то е отговорникът за лютата змееста сила на малките чушки. Освен лютиво обаче, то е полезно. Особено за регулиране на храносмилането и киселинността на стомаха. помага и за отслабване. Последните изследвания го сочат като ключов фактор в борбата с онкологичните заболявания. Капсаицинът унищожава клетките на рака, без обаче да вреди на организма. Помага и при артрит и болки от различно естество. И люти чушки можете да си отгледате в домашната оранжерия. Така ще сте сигурни, че са качествени и чисти.
Сортовете пипер, които най-харесваме и отглеждаме в оранжерии или не в България, са сиврия, камба, чорбаджийска чушка, капия, ратунд.
Чушките са подходящи за консумация и в прясно състояние, и обработени топлинно самостоятелно или пък като добавка към някое ястие. Участват в редица салати, българската лютеница, любими са и печени, пълнени…
При всички положения, добре е да разполагате с пресни или пък консервирани, домашно произведени чушки целогодишно. Затова – снабдете се с оранжерия. Тя ще Ви помогне да осигурите дълги цикли на отглеждане на вкусния зеленчук.
Можете да избирате от голямо разнообразие оранжерии – от направи си сам модели, през хоби оранжерии до големи индустриални такива. Предлагаме и летни оранжерии. Не сте убедени какво Ви трябва? Позвънете на безплатен телефон 0700 17 288 – ще Ви помогнемЗвънни