Блог

Стъклената стена – начин малката къща да изглежда голяма

27 април, 2016 | Сподели: |

Taller Estilo Arquitectura сътворили прекрасна нова малка, но функционална къща в Юкатан, Мексико. Постройката е тясна и триетажна, но въпреки това не изглежда никак малка, тъмна или прихлупена. Тайната на архитектите се крие в огромната стъклена фасада, състояща се от прозорци от пода до тавана в задната част на дома. Тя обхваща две трети от задната стена. По същество къщата е изградена в индустриален стил, от суров бетон, но стъклото внася тонове светлина във вътрешността, които променят целия изглед на иначе малкия дом.

Ширината на интригуващата иновативна постройка е едва шест метра! Въпреки това, къщата е напълно функционална, удобна и модерна. За да не се губи нито сантиметър от полезното пространство, архитектите избрали да оставят видими освен бетона и дървените и метални елементи на конструкцията на малката къща.

modern-residence2

modern-residence3

Стъклената стена, обхващаща голяма част от задна част на къщата, освен от прозорци се състои и от стъклени врати. Отваря се към двор, където освен всичко друго, е поместен и басейн с подходяща форма и размери. Той също допринася за визуалното разширение на малката къща. Стъклото и светлината допълнително се отразяват във водите на басейна. А и къде се е чувало за малка къща с басейн?

Първите две нива на къщата са слети в началото в общо помещение с изключително високи тавани. Те, в комбинация със стъклените стени носят усещане за безкрайност на дома. Можем да кажем, че домът е донякъде и еко, защото включва и естествена, добре премислена вентилация. Свеж въздух влиза и индиректно, през вътрешна, също стъклена стена, която оформя пространство, наречено от архитектите „въздушен комин“. През него освен свежи потоци въздух влиза и допълнителна, леко приглушена светлина.

Обзавеждането е свежо и модерно. Дърво, кожа, картини и модернистични столове около басейна в свежо ябълково зелено създават една уютна атмосфера в малката голяма къща.
Първите два етажа, които са отворени към басейна с огромните стъклени врати, са отделени за дневните зони. На третия етаж е спалнята. Само там стените не са стъклени. Спокойствието и уединението на обитателите гарантират и високите дворни стени в комбинация със завеси, които лесно скриват вътрешността на дома при нужда.

Източник и снимки: www.freshome.comЗвънни