Блог

Как да си направя оранжерия у дома? Част III

21 април, 2017 | Сподели: |

Оранжерията у дома е пряк пък към пресни плодове, зеленчуци и билки – не само към красивите стайни цветя. Не е толкова трудно, да я направите. Трябват ви желание и базови познания – както и подходящо помещение, разбира се. След като говорихме за разположението на растенията, продължаваме тематиката с начините за осигуряване на достатъчно светлина, за да се чувстват те добре. В „Как да си направя оранжерия у дома? Част II”, очертахме основните видове лампи, подходящи за домашната оранжерия.

Ако ви се вижда трудно да се ориентирате сред тях, просто се консултирайте в някои от големите хипермаркети, които предлагат осветителни тела и техника. Служителите там ще ви предложат най-подходящото осветление. Има и редица фирми, които се занимават само с осветление за оранжерии. Те предлагат и осветителни тела втора употреба. По-скоро обаче, са насочени към индустриалните оранжерии.

Не забравяйте, че ще ви трябват и рефлектори, кабели и изобщо, необходимото за изграждане на цялостното осветление на оранжерията. Не се отчайвайте! Звучи по-трудно, отколкото е. Питайте в маркерите и специализираните магазини и фирми, хората ще ви помогнат.

От значение за мощността на лампите, е размерът на градината, която ще осветявате. Като цяло, важи следната таблица:

Температура:
Най-подходяща за развитието на растенията, е температурата между 18 и 23 градуса по Целзий, плюс минус няколко градуса. Твърде нагретите растения, са слаби и малки. Тези, отглеждани при по-ниски температури пък, са с жълти листа, които опадват с времето.

Предстои да си кажем още много неща – за влажността в помещението – домашна оранжерия, избора на растения и много други, в „Как да си направя оранжерия у дома? Част IV“Звънни