Блог

Как да си направя оранжерия у дома? Част V

21 април, 2017 | Сподели: |

Мога ли да си направя оранжерия у дома? Да, разбира се. Свежите плодове, зеленчуци и билки можете да си произведете сами, в собствения си дом – в оранжерия вкъщи. Трябват ви подходящо помещение и осигуряване на редица други условия, които разглеждаме в поредица материали. В „Как да си направя оранжерия у дома? Част IV“, се запознахме със специфичната почва, която ви е необходима и варианта да използвате хидропоника. Продължаваме нататък.

Какви растения да избера?
В домашната оранжерия, можете да отглеждате почти всичко – стига растенията да не стават твърде големи. Разбира се, важно е да изберете растения, които са с близки характеристики – изисквания към влажност, напояване, светлина.

Спокойно можете да си отгледате:
– Зеленчуци: пипер, салати, моркови, лук, домати – особено чери, боб, зеле
– Плодове – ягоди, боровинки, ябълки – джуджета, цитруси
– Билки – босилек, лавандула, розмарин, магданоз, риган
Разбира се, няма нужда списъкът да свършва дотук. Можете да отгледате почти всички в контейнер, у дома, в градина – оранжерия. Можете да засеете растенията или пък просто да ги пренесете вътре от външната градина.

Пренасяне на растенията от домашната вътрешна оранжерия навън
Трябва време на растенията отгледани вътре, да се адаптират към външните условия. Това е процес на подсилване на растенията, по време на които те заякват.

1. Седмица до десет дни, преди да пресадите растенията навън, изнасяйте ги на сенчесто място за по 3-4 часа.
2. Всеки ден, увеличавайте времето навън. Вечер, нека растенията нощуват вътре.
3. След първите 3-4 дни, изложете растенията на сутрешното слънце, следобед ги преместете на сянка.
4. След седмия ден, ако температурите през нощта са над 10 градуса по Целзий, можете да оставите растението да нощува навън.
5. След изтичане на всичките десет дни, пресейте растението на избраното за него място. Ако е възможно, нека това се случи в облачен ден. Полейте обилно.

Как на края на сезона да пренесете растенията обратно вътре, в домашната оранжерия? Четете в “Как да си направя оранжерия у дома? Част VI”



Call Now ButtonЗвънни