Блог

Отглеждане на спанак в оранжерия

24 април, 2016 | Сподели: |

Спанакът е едногодишно растение от семейство Лободови. Устойчив е на студ, а семената му могат да поникнат дори при 3-4 градуса по Целзий. Ако пък растението е добре вкоренено, издържа даже на зимни температури. Тогава обаче спи и започва да се развива със затопляне на времето. Подходяща температура за отглеждане на спанак култура е 15 до 20 градуса. Над 25, започва образуването на малки листа, заради физиологичните смущения, причинени на растението от топлината.

Спанакът, обикновено, се отглежда като пред- или следкултура на друг зеленчук – пипер, домати и т.н.
Ако искате бързо и рано да имате пресен зеленчук лично производство, то отгледайте си го в оранжерия. Дали ще е такава с трайно покритие или пък покрита с полиетиленово фолио, няма значение.

-spinach2

Подберете зимоустойчив сорт – примерно едноименния Едър Зимен, или пък спанак от типа Матадор.

Необходима за зеленолистния зеленчук, поради слабата му коренова система и голямата изпаряваща обилно листна маса, е обилната влага. Ако тя не е налична, спанакът забавя своето развитие и образува малко листа. Много подходящо за него е капковото напояване.

От значение е и почвата. Някога, градинарите проверявали качествата на дадена земя, именно засявайки в нея спанак. Той обича плодородна почва с високо съдържание на органични вещества.

Ако искате есенен спанак, сейте края на август или началото на септември. Зимната и пролетна реколта се сее края на септември до началото на октомври. Сее се разпръснато на равна повърхност или в плитки браздички. Разстоянието между редовете е добре да е 15 до 20 сантиметра. Сее се на дълбочина около два сантиметра. Нормата за декар е от 1,2 до 1,5 кг семена.

За добрия растеж на спанака е нужно да осигурите в оранжерията подходящи температури и достатъчно светлина. Наторяване с лактофол на два пъти е препоръчително, с оглед избягване натрупването на нитрати.
Подходящ за отглеждане освен в оранжерия и под полиетиленов тунел.

Верен помощник по пътя към пресните плодове и зеленчуци собствено производство е оранжерията. Тя ускорява растежа, предпазва и защитава. Спанакът е изключително полезен, а и подходящ за сеене преди или след основните зеленчуци. Възползвайте се! Отгледайте сами своето по-добро здраве в направи си сам оранжерия, хоби оранжерия или пък КИН оранжерияЗвънни