Блог

Къщата на скалите с форма на дракон от Салобрена, Испания

9 май, 2016 | Сподели: |

Дизайнът и архитектурата са практически инфинитивни. Те не могат да бъдат събрани и ограничени в определени измерения. Простират се дотам, докъдето стигат човешките мисъл, въображение и визионерство. Въплъщението им са и познатите последните години постройки, популярни като къщи на бъдещето.

Това доказват и иноваторите от GilBartolome Architects. Тяхно дело е точно такава уникална къща на бъдещето, изградена в Салобрена, Испания. Името на постройката е Casa del Acantilado, или Къщата на скалите. Названието си съвременният имот дължи на труднодостъпното място, на което е изграден – буквално е вграден в скали с наклон от 42 градуса.

Дома спокойно можем да наречем къща на бъдещето, дело на архитектурен гений. Погледната отгоре, необичайната и фасада изглежда като морски вълни. Отдолу пък, текстурата на покритието на къщата на бъдещето прилича точно на драконови люспи и съответно силует на глава. Прозорците са оформени като очи и паст на митично създание.

GilBartolome-Casa-acantilado5

Както и голяма част от другите къщи на бъдещето, и Къщата на скалите е резултат от неуморни часове ръчен труд. С новостите, неподчиняващи се на калъп, винаги е така.

Бавно, но равномерно и ентусиазирано, израствал бетонния покрив. След него – покритието му от метални керемиди. Резултатът е метален покрив, изглеждащ сякаш покрит с метални люспи на змей, излязъл от приказките. Поне, от тези на Мартин и Толкин. Вътре пък, малко по малко се изграждали гипсовите тавани. Всички мебели са напълно в тон с концепцията за къща на бъдещето. Те са абсолютно автентични уникати, изработени по предварително съгласувани дигитални модели.

GilBartolome-Casa-acantilado-cabecera

Вътрешността на полегналия дракон е огромно пространство, достатъчно да побере до седемдесет човека, поделено на две нива. (Дано драконът не огладнява скоро) Горният етаж е отделен за спалните и баните. Гипсовите тавани са извити. Изобщо, цялата вътрешност е продължение на външната идея къща на бъдещето. Органични причудливи форми се вият из стомаха на приказния звяр. На разположение е и голяма външна тераса, достъпна чрез плъзгащи се врати. На нея е разположен и басейн.

Драконът гледа към най-западната част на Средиземно море, известна като Алборанско море.

Източник и снимки: www.dailymail.co.ukЗвънни